Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  „Važno je kako se izveštava o nasilju u porodici“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

13. 11. 2018.

Izvor: www.radiokim.net

„Važno je kako se izveštava o nasilju u porodici“

Nasilje u porodici je česta pojava na Kosovu, smatraju novinari srpskih redakcija koji su učestvovali na radionici o izveštavanju o ovom problemu. To potvrđuju i statistički podaci koji govore da svi poznajemo bar jednu osobu koja je žrtva nasilja u porodici.

Dvadesetak novinara srpskih redakcija na Kosovu bilo je u prilici da se na jednodnevnoj radionici u Gračanici upozna sa adekvatnim načinom izveštavanja o nasilju u porodici. U toku radionice prikazan je i autorski film novinarke RTS-a Ane Manojlović pod nazivom „Žrtva ima žensko lice“.

Veliki broj učesnika ove radionice se ne bavi dugo novinarstvom, pa nisu bili u prilici da izveštavaju o ovoj gorućoj temi. Ipak, svesni su da je porodično nasilje veliki poblem o kojem se veoma malo govori. Zato je, kako navode, uloga, ali i odgovornost medija velika.



„Ima tu mnogo toga da se nauči, kao na primer, kako izveštavati o ovoj temi, koji su to koraci koje treba napraviti da bi izveštavali o ovoj temi. Naučila sam mnogo toga, ali ono na šta bih stavila akcenat je da ova jedna radionica nije dovoljna da bismo mi savladali veštine izveštavanja o ovoj temi. Naravno, naučila sam, može se reći, osnovne korake i šta treba, a šta ne treba reći u javnosti vezano za ovu temu“, rekla nam je novinarka „Kontakt plus radija“ iz Kosovske Mitrovice Daniela Tomašević.

„Nasilje u porodici je kod nas zastupljeno na vrlo visokom nivou i smatram da ovaj seminar može pomoći novinarima i olakšati im pristup temi, kako bi na bolji način izveštavali o tome i kako bi javnost upoznali sa ovim delikatnim problemom o kome se, kako u medijima, tako i u društvu, retko govori zbog patrijahalne sredine u kojoj živimo“, kaže novinar „RTV Mir“ Filip Radojević.

„Teško je izveštavati o porodičnom nasilju jer treba voditi računa da ne povredimo žrtvu, da ne povredimo porodicu. Vrlo je delikatno, ali bi trebalo češće da se izveštava o tome. Ne na način da samo „prodamo“ priču, već da pošaljemo poruku ljudima da porodično nasilje nije problem koji bi trebalo skrivati ispod tepiha. Na ovoj radionici smo naučili kako da pristupimo porodičnom nasilju, kako izveštavati o tome“, rekla je novinarka „RTV Puls“ iz Šilova Maja Živković.

Predavač Ana Manojlović je bila zadužena da svojim kolegama na konkretan način objasni kako da izveštavaju o porodičnom nasilju. Ona je navela da statistički podaci pokazuju da svako poznaje bar jednu osobu koja je žrtva nasilja u porodici. Tvrdi da mediji u centralnoj Srbiji često izveštavaju o ovoj tome, ali se postavlja pitanje na koji način se to radi.

„Ideja je da razmenimo iskustva, da vidimo šta je ko od nas radio do sada, kakva iskustva imamo sa nasiljem u porodici, bilo privatno ili profesionalno, i da nađemo neki model kako je najbolje izveštavati o tme. Važno je kako se izveštava, jer naš rad može direktno da utiče na neke druge žrtve, da se osnaže, da prijave nasilje. Takođe može da utiče i na nasilnike jer ako šaljemo pogrešnu poruku, možemo njih da ohrabrimo, a žrtve da uplašimo i tako napravimo više štete nego koristi“, objašnjava Manojlovićeva.

Kako bi se povećala svest građana o ovom problemu u društvu, Misija OEBS na Kosovu svake godine organizuje kampanju „16 dana aktivizma“ koja traje od kraja novembra do početka decembra meseca.
Arben Hajredinaj iz medijskog odseka Misije OEBS na Kosovu podseća da se u poslednje tri godine broj slučajeva porodičnog nasilja povećava i poručuje da bi ovom temom novinari trebalo više da se bave.

„Misija OEBS na Kosovu je organizovala ovu radionicu kako bi novinari stekli dovoljno znanja o tome kako se izveštava o nasilju u porodici. To je važno za novinare, kako ne bi izveštavali samo o statistikama, kako se to inače radi danas u medijima. Moraju jasno videti svoju ulogu u tome kako bi pomogli ostale organizacije koje se bave tim pitanjima, da bolje upoznaju temu, da utiču, kako bi se smanjio broj slučajeva nasilja u porodici koji se iz dana u dan povećava“, naveo je Hajridinaj.

Jednodnevnu radionicu o izveštavanju o nasilju u porodici organizovalo je Udruženje novinara Srbije u saradnji sa Misijom OEBS na Kosovu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi