Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Novinari od policije u Orahovcu preuzeli ploču Slavuju i Pereniću (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

17. 04. 2019.

Izvor: UNS

Novinari od policije u Orahovcu preuzeli ploču Slavuju i Pereniću (VIDEO)

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) Budimir Ničić i Živojin Rakočević preuzeli su u policijskoj stanici u Orahovcu iščupanu ploču otetim novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Pereniću. Ploča je sedmi put srušena 30. janura ove godine, a novinari su je pronašli u neposrednoj blizini mesta gde je iščupana građevinskom mašinom.

Nakon što su kolege Ničić i Rakočević pronašle ploču, policija je prvi put otkrila počinioca koji je mašinom uništio postolje ploče i na mestu gde se ono nalazilo ostavio veliku rupu u zemljištu.  Uhapšeni Šaban Beriša priznao je da je srušio ploču, a u izveštaju policije, u koji je UNS imao uvid, piše da je delo bilo „etnički motivisano“.

Ploča je bila, nakon sedmog po redu uništavanja, dva i po meseca u policiji u Orahovcu.

Na ploči na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

„U policijskoj stanici smo se interesovali i za prethodne slučajeve rušenja ploče kao i to da li osumnjičeni, koji je priznao da je porušio ploču, ima veze i sa prethodnim rušenjem i uništavanjem ovog obeležja. Dobili smo odgovor da je njihova istraga pokazala da on nema veze sa prethodnim rušenjima”, rekao Ničić i najavio da će predstavnici UNS-a ovu ploču osmi put postaviti na istom mestu gde je i postavljana od 2012. godine.

Novinar Živojin Rakočević je rekao da je nakon novinarskih istraživanja i pritiska javnosti konačno otkriven jedan počinilac. „Očekujemo da vidimo da li će tužilaštvo otkriti neki trag i da li taj čovek koji ruši ploču i njegova namera vodi ka imenima ljudi koji su oteli Slavuja i Perenića. Nastavljamo da ponavljamo ‘nađite otmičare’, jer su stradali profesionalci koji su radili svoj posao. Sigurni smo da počinilac nije daleko i da će ugledati lice pravde“, rekao je Rakočević.

Od otmice Slavuja i Perenića na Kosovu je ubijeno, oteto i nestalo 14 novinara, po sedam Srba i Albanaca. U samo jednom slučaju osuđen je počinilac koji je odgovarao za više ratnih zločina.

UNS i Asocijacija novinara Kosova u februaru prošle godine pokrenuli su inicijativu da se formira komisija koja bi se bavila ubijenim i nestalim novinarima na KiM. UNS je više puta tražio da se Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu bavi slučajevima zločina nad novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi