Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  “Ne tražimo privilegije, već rasvetljavanje ubistava i nestanka novinara”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 05. 2019.

Izvor: www.radiokim.net

“Ne tražimo privilegije, već rasvetljavanje ubistava i nestanka novinara”

Na Svetski dan slobode medija, novinari, predstavnici udruženja i međunarodni zvaničnici na Kosovu upozorili su na nerešene slučajeve ubistva i nestanka 14 medijskih radnika na Kosovu, na ugroženu bezbednost i pritiske na novinare, finansijsku nestabilnost i loše uslove rada.

Petnaest novinara je nestalo ili je ubijeno u periodu rata na Kosovu. Samo je jedan slučaj rasvetljen. Dvadeset godina nakon sukoba, još uvek se čeka na pravdu za još četrnaest kolega. Predsedavajući Savetom za štampu Imer Muškoljaj kazao je da moramo stalno govoriti o problemu nekažnjivosti počinilaca zločina nad novinarima.

„Imamo veliki teret kao zajednica što nismo rešili sudbinu naših kolega već dvadeset godina. Ovo treba da bude alarm za pravosudne institucije i ne treba više da se opravdavamo izgovorima da se radi, istražuje, već treba da pokažemo rezultate. Mi ne tražimo privilegije, da slučajevi ubistava novinara imaju prioritet, u smislu postupanja u njima, već samo tražimo da se ovi slučajevi rasvetle“, kazao je Muškoljaj.

Na isti problem je ukazao i predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, podsetiviši da je sedam puta rušena spomen ploča koja podseća na ubijene i nestale novinare. Takođe je naglasio i potrebu formiranja Komisije koja bi se bavila rasvetljavanjem njihove sudbine. Istovremeno, Ničić je kao problem istakao i lošu bezbednost i pritiske kojima su pojedini mediji bili izloženi u proteklom periodu.

„Policija nije istražila hakerske napade na portal „Slobodno srpski“ koji je obaran pet puta, prva tri puta su prijavljena policiji. Nastavljene su pretnje i pritisci na portal Kossev iz Mitrovice, imali smo uvrede i pretnje i na račun naših kolega iz Televizije Kim“, kazao je Ničić.

Ničić je podsetio i na finansijsku nestabilnost srpskih medija, istakavši da su međunarodni fondovi sve manji, kao i da Kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera Kosova već tri godine ne raspisuje konkurs za podršku manjinskim medijima. U tom smislu je reagovao i na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da stranci finansiraju pojedine medije, kako bi urušili ugled Srpskoj listi i ugrozili srpsko jedinstvo.

„Što se tiče (izjave) predsednika Vučića da stranci daju milione dolara srpskim medijima, ja, a verujem i većina mojih kolega, bi podržali predsednika Vučića da je zapravo kritikovao strance što ne daju milione dolara srpskim medijima već, iako finansiraju pojedine medije, to je na nivou nekakvih mrvica, za neko puko preživljavanje“, naveo je Ničić.

Strah i nasilje su postali rutina za novinare širom sveta, kazao je ambasador Oebsa na Kosovu, Jan Bratu. On je poručio da vlade moraju da preduzmu mere kako bi se taj lanac nekažnjavanja napada na novinare prekinuo. 

„Novinari treba da budu u mogućnosti da se oslanjaju na efikasnost institucija pravosuđa kako bi mogli da rade odgovorno i bez straha od zastrašivanja“, kazao je Bratu.

Prema poslednjem izveštaju Reportera bez granice Kosovo je napredovalo po pitanju medijskih sloboda.

„Godišnji izveštaj Reportera bez granica koji je objavljen pre nekoliko nedelja, kaže da se Kosovo nalazi na 75 mestu. Prošle godine je bilo rangirano na 78. Udruženje novinara na Kosovu smatra da je ovo alarmantno stanje za kosovske institucije i da treba da učine nešto kako bi se unapredila sloboda medija“, kazala je predsednica Asocijacije novinara Kosova, Gentiana Begoli Pustina.

Novinari su danas, pre održavanja konferencije, izveli kratak performans ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova. Sa kamiona je pušten razglas sa koga su se čuli intervjui i izjave kosovskih zvaničnika koji su na uvredljiv način govorili o medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi