Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Odgovor v.d. urednika RTK2 Marka Lekića: Ne uređujemo sajt RTK2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

27. 07. 2019.

Izvor: RTK2

Odgovor v.d. urednika RTK2 Marka Lekića: Ne uređujemo sajt RTK2

Kao v.d. glavnog i odgovornog urednika redakcije kanala Radio televizije Kosova 2 (RTK2) na srpskom jeziku, želim da ovim putem obavestim javnost da nijedan novinar niti urednik ove redakcije nije učestvovao u pisanju, prevođenju ili objavljivanju teksta "Novinari Sputnjika siromašni i depresivni", u kome se iznose detalji iz privatnog života novinarke Brankice Ristić i koji je u četvrtak objavljen na portalu Radio televizije Kosova u odeljku za vesti na srpskom jeziku.

Želim da podsetim da Zakonom o Radio televiziji Kosova, nije predviđeno da kanal RTK2 ima svoju internet stranicu, već da se vesti objavljuju na sajtu RTK. Kada je reč o tekstovima RTK2, naši novinari prosleđuju tekstove redakciji portala koje prethodno pregledaju i odobre urednik i lektor. Tek se nakon toga objavljuju na ovom portalu. Ti tekstovi sadrže izvor, (RTK2) uz koji često ide i ime i prezime novinara koji je radio na izveštaju.

Želim da dodam da tekst koji je juče objavljen na sajtu pod nazivom "Novinari Sputnika siromašni i depresivni" nije emitovan ni u jednoj emisiji televizijskog programa RTK2, tako da se ovim putem u potpunosti, moje kolege i ja ograđujemo od bilo kakve odgovornosti u vezi sa pisanjem ovog teksta.

Tokom šest godina, koliko postojimo, trudimo se da izveštavamo na odgovoran i  nepristrasan način, da skrećemo pažnju na svakodnevne probleme građana Kosova, posebno na probleme sa kojima se suočavaju Srbi i druge nevećinske zajednice na ovom prostoru. Izbegevamo objavljivanje neumesnog i tabloidnog pisanja, i striktno se pridržavamo novinarskih normi i principa, jer smo svesni koliko je istinita, tačna i jasna informacija važna u postkonfliktnom društvu kakvo je kosovsko.

Naša redakcija sa sedištem u Prištini, uvek je imala dobar, kolegijalan odnos sa medijskim radnicima iz koje god redakcije oni dolazili, i na kom god jeziku govorili. Ovo se posebno odnosi na razmenu materijala, pomoć oko tema, gostovanje novinara iz drugih medijskih kuća na našoj televiziji ili navođenje izvora kod citiranja tuđih vesti. Tako da ni u jednom trenutku ne postoji namera da bilo kog novinara, za koju god redakciju da radi, na bilo koji način diskreditujemo, iskoristimo ili ugrozimo, a daleko od toga da pišemo o njegovom privatnom životu.

Stoga, kao urednik, želim da još skrenem pažnju, da mi nemamo loše namere ni prema kome. Želimo da nastavimo da radimo novinarski posao na najbolji mogući način, da sa svima održimo dobre odnose, da izveštavamo o pravim vestima i da svoj kredibilitet i reputaciju gradimo na osnovu broja pročitanih vesti, citiranja i dobre povratne reakcije naših gledalaca. Što se mene lično tiče, kao novinar, nastaviću da verujem i borim se za nezavisno novinarstvo, a svoj posao shvatati kao misiju za delovanje u javnom interesu služeći narodu kroz istinito i nepristrasno izveštavanje.

U obavezi sam da se ovim putem oglasim kako bi ovo poslužilo kao svedočenje u cilju odbrane novinarske profesije, kredibiliteta ljudi sa kojima radim, kao i svog ličnog kredibilitata, i za tako nešto spreman sam da preuzmem odgovornost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi