Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a 2021. godine  |  „Drugovi članovi“: Masovne prijave novinara za UNS, da li se umešala politika?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a 2021. godine

01. 05. 2021.

Autor: Sanja Sovrlić Izvor: N1

„Drugovi članovi“: Masovne prijave novinara za UNS, da li se umešala politika?

Više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u Udruženju novinara Srbije i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija, navodi deo uprave UNS-a. Voleli bi da je to istinska želja za članstvom, ali izražavaju bojazan da može imati veze sa predstojećim izborom rukovodstva najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji.

Za samo par dana 150 prijava za učlanjenje u UNS, što je više nego što se učlani za godinu dana, objašnjava generalni sekretar tog udruženja.

„Kad dobijete spisak na kom vidite da ima i vaših članova, onda vam je jasno da je neko pravio spiskove, a nije ni pitao ljude ‘da li želiš i da li si možda član nekog profesionalnog udruženja?. I to je za nas, odnosno za mene jasan dokaz da se radi o kolektivnom učlanjivanju koje je suprotno slobodi izbora i slobodnog udruživanja“, kaže generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Aktuelni predsednik UNS-a, neće pred kamere N1 osim ukoliko nije uživo, a na sajtu UNS-a stoji njegova izjava da je neprijatno iznenađen otkud članovima Uprave informacije koje on kao predsednik nema.

„Kada bih saznao da se u UNS ‘kolektivno’ učlanjuju zaposleni u Zabavnom programu RTS, samo u želji da učestvuju na Izbornoj skupštini UNS-a i zatim se vrate festivalima i poselima, ja bih to sa zadovoljstvom podržao jer je, ponavljam, za UNS važno da okupi što je moguće veći broj profesionalnih novinara. Nećemo praviti razdor niti razlike među članovima, ni po kom osnovu, niti ćemo se deliti na ‘starosedeoce’ i ostale“, navodi Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Masovnije prijave stizale su pretežno iz medija čiji je vlasnik biznismen Radoica Milosavljević ili oni u vlasništvu sinova direktora BIA-e Bratislava Gašića, kaže Brajović.

Sličnu situaciju imali smo prilike da vidimo pre više od dve godine u Profesionalnom udruženju novinara Srbije (PROUNS). Deo UNS-a sumnja da se u masovno članstvo i predstojeći izbor predsednika UNS-a umešalo upravo to udruženje. Sa predstavnikom PROUNS-a se nedavno sastao i Brajović.

„Naglas je razmišljao i o tome kako bi on mogao da pomogne kao PROUNS izborima u UNS-u s obzirom da mi imamo dva kandidata za predsednika. Ja sam se vrlo učtivo zahvalio na takvoj ponudi. Ja smatram da apsolutno niko nema pravo da nudi bilo kakve resurse i da se na bilo koji način meša u izbore u nekoj drugoj organizaciji“, kaže Brajović.

Iz PROUNS-a za N1 kažu – nemaju komentar.

Više desetina prijava za članstvo u UNS stiglo je i iz Tanjuga. Urednica te agencije to vidi kao način da se osigura poštovanje etičkih standarda profesije.

„Učlanjenje u novinarsko udruženje obavezuje novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije, koji su zajedno doneli UNS i NUNS. Time se prihvata i nadležnost profesionalnog suda časti. Novinari naše redakcije prihvatili su moj predlog. Svaki novinar zna da se pristupnica za članstvo ispunjava lično. Mislim da je neophodno da se što je moguće više novinara u Srbiji i formalno obaveže na poštovanje profesionalnih i etičkih standarda naše profesije. Zar ne mislite da je rad po Kodeksu novinara Srbije najviši izraz slobode profesije?“, navodi Jovana Joksimović, urednica agencije Tanjug.

Slobodan Ćirić, član uprave UNS-a, podseća da je u toku predizborna kampanja za rukovodstvo UNS-a.

„Bojim se da ove masovne kandidature iz više redakcija iz Srbije imaju izvesnu pozadinu, a vi vrlo dobro znate da u Srbiji ništa ne može da bude bez političke pozadine i bojim se da ovde ima čak i političke pozadine“, navodi Ćirić.

Bliži se 29. maj kada će se predsednik UNS-a birati između dva kandidata – Vladimira Radomirovića i Živojina Rakočevića. Deo Uprave ranije je saopštio da je kolektivno učlanjenje udar na samostalnost UNS-a i da može imati cilj da aktuelnom predsedniku osigura još jedan mandat.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

02.05.

2021.

Radoznala [neregistrovani] u 19:34

Jovana, Jovana?

Jovana Joksimović se svojevremeno odrekla članstva u UNS-u. Ne sećam se da li je lično vratila legitimaciju, pa sada konstatujem koliko je novinarski profesionalizam izmenio u biti uvaženu voditeljku, posebno od kada je napredovala u poslu. P.S. I dalje cenzurišete komentare, urednici sajta UNS-a, što vam ne služi na čast. Vrlo ste neprofesionalni, na žalost ili nažalost, kako god da je!?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi