Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a  |  Odgovor generalnog sekretara UNS: Reči i (ne)dela - Kad Živojin postane separatista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a

11. 05. 2021.

Autor: Nino Brajović Izvor: UNS

Odgovor generalnog sekretara UNS: Reči i (ne)dela - Kad Živojin postane separatista

Ljiljana Smajlović me podsetila na NUNS-ovu krivičnu prijavu protiv NN lica za „organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina“ od koje ni posle deset godina nema niti jedne optužnice protiv novinara, ali ima presuda protiv NUNS-a koje su novinari dobili za povredu časti i ugleda.

Takva prijava išla je u paketu sa publikacijom Centra za tranzicione procese „Reči i nedela“ u kojoj niti jedan od stotina pomenutih i analiziranih priloga, izveštaja, komentara novinara s početka građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji nije mogao da posluži za projekat u kom bi srpski novinari odgovarali za podsticanje genocida i ratnih zločina.

To što su u publikaciji i pojedini moji izveštaji ne znači da sam optužen za ratne zločine, da nešto krijem, da sam lažov, neverodostojan i da ne mogu da negujem kulturu dijaloga. Naopako.

Dobro znam iz kakvih topova su me tukli. Tačno je, zna i Ljilja jer je 2016. godine ovako govorila o na moj račun izrečenim lažnim optužbama:

„NUNS je sve ove godine blatio i proganjao Ninu Brajovića gde god je mogao, ali ne zato što je Nino Brajović bio ratni huškač, već zato što je kao generalni sekretar UNS-a bio smetnja ambiciji NUNS-a da se uz pomoć političkih sponzora domogne imovine UNS-a, odnosno kvadratnih metara u Beogradu: u Resavskoj 28 i u Domu štampe na Terazijama. Brajović nije proganjan zbog manjka profesionalizma ili mržnje, što je jasno i po tome što ga članovi NUNS-a, uprkos hajci koju su vodili protiv njega, nisu uvrstili na spisak od više od 50 srpskih novinara koje su lažno prijavili Tužilaštvu za ratne zločine zbog navodnog podstrekavanja na ratni zločin i genocid. Uostalom, Nino Brajović je u znak protesta protiv uređivačke politike RTS-a još 1992. godine svojevoljno napustio ovu medijsku kuću“.

Za razliku od bezgrešnih, i u poslu i u životu grešio jesam, ali mi nikada nije bila namera da dehumanizujem, mrzim, kriminalizujem ljude, izmišljam činjenice da bih bilo koga ugrozio, bilo kome naneo štetu što se, nažalost, poslednjih meseci dešava u UNS-u kom je meta brutalnih optužbi kojima se ubija ličnost postao Živojin Rakočević.  

Kandidata za predsednika UNS-a Živojina Rakočevića i potpredsednika UNS-a Budimira Ničića, naše najbolje aktiviste, bez dokaza optužio je predsednik UNS-a da su pripremili „udar na jedinstvo UNS-a“, odvajanje Društva novinara Kosova i Metohije od UNS-a radi „pristupa stranim fondovima i budžetskoj kasi“. 

To je postao naš zvaničan odnos prema ljudima koji su poslednjih šest, a Živojin bar 15 godina, sa novinarkom Jelenom Petković i svojim mladim kolegama, za zaštitu novinara i rasvetljavanje ubistava i otmica novinara na Kosovu, uradili po svemu sudeći više nego njihova država od koje, kao i drugi građani, očekuju da ih zaštiti od mogućih posledica lažnih optužbi i ugrožene bezbednosti. 

Tu neistinu i po njihovu, ali i bezbednost njihovih porodica na Kosovu opasnu konstrukciju da su separatisti UNS-ov predsednik mora da povuče i prizna grešku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi