Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a 2021. godine  |  Grupa članova Uprave UNS-a: Kandidatura Živojina Rakočevića nesporna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a 2021. godine

20. 05. 2021.

Izvor: UNS

Grupa članova Uprave UNS-a: Kandidatura Živojina Rakočevića nesporna

Grupa od 11 od ukupno 40 članova Uprave UNS-a danas je saopštila da je kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a nesporna te da prema Statutu Udruženja, kao direktor Doma kulture u Gračanici, nema prepreka da on bude kandidat. Kandidaciona komisija je, prethodno, odlučila da Rakočević ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata za izbor.

U saopštenju grupe članove Uprave Udruženja, navodi se da su „odluku da onemoguće novinare da za njega glasaju na izborima UNS-a 29. maja doneli dvoje potpisnika kandidature aktuelnog predsednika UNS-a za još jedan mandat, što predstavlja skandal bez presedana“.

„Potpisnici Radomirovićeve kandidature Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić su, uprkos nesaganju trećeg člana Kandidacione komisije Snežane Bradić, ignorisali Statut UNS-a i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, po kojima novinar Živojin Rakočević kao direktor Doma kulture u Gračanici nije funkcioner lokalnog organa uprave, čime je jasno ukazano da ne postoje prepreke u Statutu UNS-a da bude kandidat za predsednika“, navodi se u saopštenju.

Grupa članova Uprave navodi i da je „Živojin Rakočević 2017. godine bio na istoj funkciji, pa je na izborima u UNS-u izabiran za člana Uprave UNS-a“, kao da to „tada nikome nije smetalo, a ni kasnije tokom čitavog mandata“.

„Besmislenost odluke Ljiljane Smajlović i Petra Jeremića ogleda se u činjenici da po istom članu istog Statuta, Rakočević u istom trenutku jeste član organa UNS, ali mu se to pravo uskraćuje za ubuduće. Pri tom se u međuvremenu nije promenila ni jedna okolnost koja bi mogla da utiče na drugačiju odluku“, piše u saopštenju.

Ova grupa ocenjuje da je „na ovaj način nastavljeno ogoljeno nasilje nad Statutom UNS-a i slobodom organizovanja novinara koje se u poslednjih više od pola godine ogleda i u odbijanju da se sastane Uprava UNS-a, grubim manipulacijama u imejl prepiskama sa članovima Uprave i članstvom na Kosovu i Metohiji, kao i nepoštovanju procedura u predlaganju kandidata za novu Upravu“.

„Ponovo javno ukazujemo i na atak na slobodu novinarskog udruživanja i pravo pojedinca da se učlani u odabrano novinarsko udruženje imajući u vidu da je za poslednjih mesec i po dana u UNS učlanjeno više od 300 novinara, najvećim delom kroz kolektivno prijavljivanje. Ovakav prijem u članstvo za nešto više od mesec dana na nivou je dvogodišnjeg prosečnog prijema u UNS“, kaže se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Budimir Ničić, Slobodan Ćirić, Jelena Spasić, Olivera Milošević, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Zorica Đoković, Edib Honić, Slobodan Radičević, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić.

Kandidaciona komisija je juče, podsetimo, usvojila prigovore Anela Grbovića i Dragane Pejović na kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim protiv (Snežana Bradić). Komisije je odlučila da Rakočević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS-a koju utvrđuje Kandidaciona komisija UNS-a.

Odredbom člana 20 Statuta UNS-a u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, ne mogu biti birani članovi UNS-a ako su:

• zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave;

• funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka;

• vlasnici, suvlasnici udela ili akcija u pravnom licu koje je osnivač medija, ako u konkretnom mediju ima više od pet zaposlenih, ne računajući same vlasnike ili suvlasnike udela ili akcija onih koji su zaposleni u osnivaču medija i

• direktori medija i njihovi zamenici ako u mediju ima više od 5 zaposlenih, ne računajući same direktore ili zamenike.

Član koji je izabran u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, može biti opozvan sa funkcije, ako u toku mandata nastupe okolnosti predviđene Statutom i zakonom koje bi onemogućile izbor tog člana u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član.

Odluke Kandidacione komisije, prigovore i odgovore na prigovore kandidata možete pročitati OVDE.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu, 29. maja sa početkom u 12 časova u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

22.05.

2021.

Радивоје [neregistrovani] u 09:46

Кандидатура Живојина Ракочевића-спорна

У члану 20 Статута УНС-а све пише за оне који разумеју написано. Не само што је запослен већ је активиста странке на власти и њен гласоговорник који би од УНС-а направио СНС одбор са подобнима и неподобнима. Коме нешто није јасно довољно је погледати његове текстове у "Политици". Председник мора бити политички неутралан, а г. Ракочевић то није.

Odgovori
čet

20.05.

2021.

Drzavni slizbenik [neregistrovani] u 19:49

Kako da ne

Rakocevic ceo mandat primao platu u Savetu Agencije za borbu protiv korupcije, a pravi se da ne zna sta je sukob interesa!

Odgovori
čet

20.05.

2021.

Toda [neregistrovani] u 19:41

Treći član

Drugim rečima - Rakočevićev sukob interesa ne vidi jedino član Komisije kom posao i plata zavise od generalnog sekretara.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi