Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a  |  Direktor BIRODI-ja pozvao Agenciju da povuče tumačenje da javni funkcioner može biti predsednik UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a

28. 05. 2021.

Izvor: UNS

Direktor BIRODI-ja pozvao Agenciju da povuče tumačenje da javni funkcioner može biti predsednik UNS-a

Zoran Gavrilović, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanje (BIRODI) pozvao je danas Agenciju za sprečavanje korupcije da povuče tumačenje da javni funkcioner može biti predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS).

„Pozivam Agenciju da povuče tumačenje u slučaju UNS-a. Svojim tumačenjem Agencija daje mogućnost urušavanja integriteta novinarske profesija ne uzimajući u obzir prirodu ove profesije, koja se bavi držanjem odgovornom vlasti“, napisao je Zoran Gavrilović na društvenoj mreži Tviter.

Kandidaciona komisija UNS-a je, podsetimo, na osnovu člana 20. Statuta UNS-a odlučila da direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević ne može da bude biran za predsednika UNS-a.

Agencija za sprečavanje korupcije poslala obaveštenje Živojinu Rakočeviću u kome navodi da „nema zakonskih smetnji da pored javne funkcije direktora Doma kulture u Gračanici obavlja dužnost predsednika UNS-a“.

UNS je, međutim, u reagovanju naveo da se državna Agencija umešala u izbore u UNS-u presuđujući ko može da bude kandidat za predsednika Udruženja i tumačeći Statut UNS-a na način koji odgovara državnom funkcioneru i bivšem članu odbora te agencije Rakočeviću. „Živojin Rakočević je javni funkcioner, što priznaje i Agencija, i kao takav u odnosu zavisnosti od državne vlasti. Državnim funkcionerima i službenicima, bili oni republički, pokrajinski ili lokalni, nije mesto na čelu UNS-a“, naveo je UNS u saopštenju.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

28.05.

2021.

baki [neregistrovani] u 21:52

neće boleti

što ste se uplašili da kulturni rakočević dođe na
čelo UNS

Odgovori
pet

28.05.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 21:47

tumačenje

po vama je i predsednik kućnog saveta javni funkcioner

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi