Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

08. 04. 2014.

Izvor: NUNS

NUNS o pisanju “Politike”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje da je Ištvan Kaić, saradnik Instituta za javnu politiku, objavljivanjem teksta „Treći metak Branke Prpe“, u beogradskom dnevnom listu „Politika“, posegnuo za, u poslednje vreme, učestalim manirom na srpskoj javnoj sceni – pravljenju spiskova.

Ovoga puta, na meti su se našli svi oni koji, prema mišljenju Kaića, diskredituju istragu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

Zanemarujući činjenicu da Nezavisno udruženje novinara Srbije već dve decenije dosledno i uporno insistira na razrešenju ubistava novinara, osim NUNS-a i njegovog predsednika Vukašina Obradovića, u tekstu se poimence prozivaju Branka Prpa, Vesna Mališić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Nikola Tomić, Tamara Spaić, Radio Slobodna Evropa i Branka Mihajlović. Svi oni, prema mišljenju Kaića, svesno i “samo naočigled nepovezanim reakcijama” zapravo stvaraju atmosferu koja, kako se navodi, treba da unapred kompromituje istragu i njene rezultate.

Posebno je degutantan deo teksta u kome autor iznosi detalje iz privatnog života Branke Prpe ne bi li je, očigledno, i na ovaj način difamirao kao ključnu osobu koja je, prema osnovnoj Kaićevoj tezi, spremna i da opstruira proces otkrivanja počinioca i nalogodovca ubistva Slavka Ćuruvije samo da bi sprečila Aleksandra Vučića da pobere zasluge za formiranje Komisije i rešavanje zločina nad vlasnikom „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“.

NUNS je, podsećamo, i posle izlaska Vukašina Obradovića iz Komisije za rešavanje ubistava novinara, pružao i pružaće punu podršku svim naporima u rasvetaljavanju ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića. Sigurni smo da i navedeni pojedinci u tekstu nemaju nikakvih dilema kada je u pitanju razotkrivanje ubica novinara.

Objavljivanjem ovakvih tekstova sigurni smo, medjutim, da ta istina neće biti ni za milimetar bliža srpskoj javnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi