Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Tramp u bolnici, virus pristrasnosti u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

06. 10. 2020.

Autor: Pavle Kosić Izvor: UNS

Tramp u bolnici, virus pristrasnosti u medijima

Prošla je predsednička debata zbog koje su se usijale društvene mreže, ali tvit Donalda Trampa u kom obaveštava javnost da su on i prva dama zaraženi korona virusom još jednom je sve medije podigao na noge. Posebno one mejnstrim naklonjene njegovom protivkandidatu. Ako je neko očekivao minimum empatije, ostao je razočaran.

Ceo dan novinari, političari, analitičari, savetnici i stručnjaci su objašnjavali kako je Trampov odnos prema koroni zapravo jedna velika lekcija za sve Amerikance. Frenk Bruni je u Njujork tajmsu ceo slučaj nazvao „pričom o moralu“. Istine radi, taj list je kasnije objavio i redakcijski komentar u kom paru u Beloj kući želi brz oporavak.

Objavljivanje teksta „Zamislite kako bi bilo da više nikada ne morate da mislite o Trampu” nedugo nakon što je američki predsednik obznanio da je zaražen koronom, razbesnelo je samo republikance. Vašington post se nije ni izvinio, samo je promenio naslov. Objašnjenje: saznanje da je Tramp zaražen taj naslov je učinilo „neukusnim“.

To je realnost. Redakcija uglednog američkog lista smatra da bi u drugačijim okolnostima takav naslov bio primeren! Objektivnost i nepristrasnost više nisu vrline. To je za slabiće. Ako kritikuješ moju stranu, onda si samo neinteligentna osoba bez stava.

Onaj ko želi, može uočiti sličnost sa stanjem duha u našoj, ali i u mnogim drugim zemljama. Širom sveta, novinari preuzimaju rečnik svojih političkih favorita. To, naravno, ne znači da se treba pomiriti sa ovakvom situacijom. Upravo suprotno.

Građani više ne veruju medijima. Traže alternativne izvore informisanja. Sada je trenutak kada se izveštavanje koje podrazumeva podjednako uvažavanje obe strane može nametnuti kao standard.

Ništa nas ne košta. Svakako smo izgubili.

* Autor je student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi