Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Otvoreno pismo zaposlenih u "Hlas ljudu": Rad UO netransparentan i pod pritiskom politike i pojedinaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

26. 02. 2021.

Otvoreno pismo zaposlenih u "Hlas ljudu": Rad UO netransparentan i pod pritiskom politike i pojedinaca

Članovi redakcije nedeljnika na slovačkom jeziku „Hlas ljudu“ uputili su pismo Udruženju novinara Srbije u kome izražavaju nezadovoljstvo načinom funkcionisanja Upravnog odbora (dalje UO) ove ustanove čiji je predsednik Miloslav Hrćan iz Kovačice, kao i mešanjem u rad istog od strane pokrajinskog poslanika Pavela Surovog iz Kisača. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

dole potpisani zaposleni Novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ljudu“ iz Novog Sada izražavaju nezadovoljstvo načinom funkcionisanja Upravnog odbora (dalje UO) ove ustanove čiji je predsednik Miloslav Hrćan iz Kovačice, kao i mešanjem u rad istog od strane pokrajinskog poslanika Pavela Surovog iz Kisača.

Nezadovoljstvo je kulminisalo u utorak 23. februara 2021. na sednici UO, za koju zaposleni u NIU „Hlas ljudu“ smatraju da je održana neregularno. Članovi odbora iz redova zaposlenih u NIU „Hlas ljudu“  su dobili samo poziv, bez dodatnog materijala, odn. obrazloženja za razrešenje direktorice NIU „Hlas ljudu“ Ane Huđanove i imenovanja vršioca dužnosti direktora NIU Hlas ljudu, što su bile i jedine tačke sednice. Sednica je zakazana u kratkom roku, te je tako bitan materijal kao što je razrešenje, odn. predlog razrešenja dostavljen neposredno na samoj sednici a ne uz poziv, kako bi se predlog za razrešenje mogao na adekvatan način razmotriti a posledično i raspravljati. Na ovaj način je predsednik odbora još jednom pokazao da troje članova iz redova NIU „Hlas ljudu“, kao i jedan član koji nije zaposlen u NIU „Hlas ljudu“, nije ravnopravno sa ostalim članovima. Takođe, sednica je održana bez prisustva pravnika NIU „Hlas ljudu“, te se postavlja pitanje ko je u ime Upravnog odbora pripremio materijal, odn. tekst o razrešenju i imenovanju novog direktora.

Na sednici je bio prisutan i član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i poslanik u Pokrajinskoj skupštini Pavel Surovi, koji je od ovog saziva UO bio na većini sednica, a koji za vreme sednice sugeriše predsedniku UO na koji način da vodi sednicu, kome da da reč, samoinicijativno se uključuje u raspravu i sl., čime je povređen jedan od članova Poslovnika o radu NIU „Hlas ljudu“, gde se navodi da niko ne može da govori na sednici pre nego što zatraži i dobije reč od predsednika.  Zbog sveopšteg nezadovoljstva i višemesečnog uplitanja g. Surovog u rad ustanove (koje je počelo novim sazivom upravnog odbora, postavljanjem bivšeg v.d. odgovornog urednika nedeljnika „Hlas ljudu“ Miroslava Benke koji nije imao iskustva u uređivanju novina, što je dovelo do značajnog pada broja višegodišnjih pretplatnika nedeljnika „Hlas ljudu“, kao i sveopšteg urušavanja imena „Hlas ljudu“ koji na ovim prostorima postoji već 76 godina), na sastanku su u ime Sindikata NIU „Hlas ljudu“ bili prisutni i zaposleni ove ustanove.

Sednici je prisustvovala i predsednica Nacionalog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš, kao predstavnik osnivača NIU „Hlas ljudu“ a koju je predsednik UO u potpunosti ignorisao, jer kako je izjavio „niko je nije pozvao na sednicu“.

Zaposleni NIU „Hlas ljudu“ još jednom upozoravaju predsednika UO da rad odbora treba da bude u skladu sa Statutom NIU „Hlas ljudu“, transparentan, da svi članovi odbora moraju da imaju jednak tretman i da njihov rad ne sme da bude pod pritiskom politike i pojedinaca, u ovom slučaju g. Surovog. Ova tvrdnja se može opravdati višemesečnim uplitanjem u rad ustanove, kao i uređivačku politiku od strane g. Surovog za vreme obavljanja funkcije odg. urednika M. Benke, kad je nedeljnik „Hlas ljudu“ koristio za promociju svog lika i dela, kao i simpatizere njegove stranke.

Poštovani, podsećamo Vas da je prvi broj nedeljnika „Hlas ljudu“ izašao u ratnim vremenima 19. oktobra 1944. Mi želimo da sačuvamo 76-godišnju tradiciju, naš identitet, koju su uspešno razvijali i čuvali naši prethodnici, koji su na ove prostore došli 1745. godine i kao lojalni građani Republike Srbije želimo da ove vrednosti prenesemo i na buduće generacije.

Zaposleni NIU „Hlas ljudu“: Ana Francisti, Ana Lešćan, Ana Horvat, Jasmina Panjik, Annamaria Tamaši, Danuška Beređi-Banović, Ljubica Sikora, Katarina Gaža, Stevan Lenhart, Miroslav Pap, Elena Šranka, Jan Lačok, Irena Lomen, Vladimir Huđec, Marija Domonji, Ana Kupec, Marija Obšust

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi