Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Obraćanje zaposlenih iz ugašenog dnevnog lista "Objektiv" Udruženju novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

10. 11. 2022.

Izvor: UNS

Obraćanje zaposlenih iz ugašenog dnevnog lista "Objektiv" Udruženju novinara Srbije

Udruženju novinara Srbije obratili su se zaposleni iz dnevnog lista Objektiv koji je prestao da izlazi 15. oktobra. Njihovo obraćanje prenosimo u celosti.

Poštovani,

Obraćamo vam se u ime članova redakcije dnevnog lista „Objektiv“ kako bismo vas i celokupnu javnost obavestili o dešavanjima u našem preduzeću u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Poslednji broj štampanog izdanja dnevnog lista „Objektiv“ izašao je 14. oktobra 2022. i od tada, iako smo mi u naredna dva dana uredno ispunjavali svoje radne obaveze i „pravili“ sadržaj kao da je sve u redu, novine od tada nisu štampane.

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja zaposlenih da sa menadžmentom nađu zajednički jezik, a pre svega da bismo dobili validnu informaciju u vezi sa našim statusom i daljim funkcionisanjem, odlučili smo da preduzmemo određene korake.

Naime, svim zaposlenima duguje se zarada za septembar i oktobar, a pojedinim kolegama i za avgust.

Kao odgovor na naše zahteve za isplatu zaostalih zarada dobili smo predlog aneksa ugovora o radu, po kojem bi svi zaposleni, najverovatnije od 1. novembra, s obzirom na to da nije naveden tačan datum stupanja na snagu pomenutog dokumenta, trebalo da prihvate minimalnu zaradu u neodređenom trajanju.

Napominjemo da, osim ovog akutnog problema, postoji i dugoročan problem neuplaćivanja poreza i doprinosa, i to od novembra 2021. godine. Posledica takvog ponašanja menadžmenta je to da su pojedine kolege obolele od najtežih bolesti bile prinuđene da raskinu radni odnos kako bi ostvarili pravo na adekvatno lečenje. O tome nemamo precizne podatke budući da se situacija razlikuje od zaposlenog do zaposlenog.

Molimo vas za pravnu pomoć i savet kako da se ponašamo u konkretnoj situaciji i preporuku u vezi s tim da li je uputno da o svemu upoznajemo širu javnost. Stojimo vam na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ove kompleksne situacije u kojoj smo se našli i kojom je ugrožena gola egzistencija nas i naših porodica.

S poštovanjem,

Članovi redakcije dnevnog lista „Objektiv“

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

13.11.

2022.

Zale [neregistrovani] u 18:33

Loše

"U konkretnoj situaciji" obratite se vučiću, koji vas je angažovao, zaposlio i plaćao dosada za tekstove koje je naručivao a koje ste pisali, a list za koji ste pisali, i koji vas je zaposlio - obvjavljivao.
Adresa je, dakjle, sns i vučić. A ako ne uspe, obvratite se vučićevom sudu...Pa, ovo je demokratska država (citat). Nije, prema tome, adresa za žalbu UNS, NUNS ili bilo koje bovinarsko udruženje, jer niste ni bili zaposleni kao "novinari", već kao najgori partijski propagandisti. A kako i zašto niste plaćeni - za to je nadležan redovni sud, ne novinarsko udruženje.
Došlo je vreme da se suočite sa svojom " profesionalnom" sudbinom.

Odgovori
sub

12.11.

2022.

Александар Поповиц [neregistrovani] u 16:51

А прави власници?

Завршила се улога предизборног гласноговорника, газда трља руке и добија признања од "виших инстанци", а новинари и "новинари" на улици. Мрачна слика наше реалности. За почетак би јавност, а и бивши запослени, морали да сазнају ко је био главни мешетар "објективног гласила", како би надлежни могли да искамче коју пару за плате и допроносе, а и изрекну какву примерену казну. Да се не би понављали, у недоглед, овакви случајеви уништавања новинарске професије.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi