Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor Petra Jeremića Milovanu Brkiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

12. 02. 2013.

Odgovor Petra Jeremića Milovanu Brkiću

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić, odgovorio je odgovornom uredniku Magazina „Tabloid“ Milovanu Brkiću na pismo koje je Brkić 30. januara uputio UNS-u.

Poštovani gospodine Brkiću,

Povodom Vašeg pisma koje ste mi uputili, izvinjavam se što kasnim sa odgovorom jer sam bio na putu i obaveštavam Vas da sam ga prosledio članovima Izvršnog odbora UNS-a. Vaše pismo objavljeno je i na sajtu UNS-a, kao i ovaj moj odgovor.

Slažem se sa Vama da u tekstu, „Vučićeva ženska momčad“ autora Igora Milanovića, objavljenog u broju 275 „Tabloida“, koji je povod Vašeg reagovanja, nigde ne piše da Aleksandar Vučić ima nedozvoljene seksualne odnose sa svojim sinom, kako je objavio NUNS u saopštenju na svom sajtu.

Bez obzira na to, smatram da pomenuti tekst grubo krši odredbe Kodeksa novinara Srbije tako što iznosi nedopustive aluzije o seksualnom opredeljenju pojedinaca. Skrećem Vam pažnju na to da Kodeks u stavu 4, u poglavlju Novinarska pažnja, traži od novinara da učine sve kako bi izbegli diskriminaciju zasnovanu na seksualnom opredeljenju, kao i na odredbe Kodeksa koje se tiču istinitosti izveštavanja i koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina, odnosno traže od novinara da prave jasnu razliku izmedju činjenica, nagadjanja i pretpostavki. Da i ne govorim o obavezi novinara da poštuju privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima pišu.

UNS nije zaštitnik lika i dela političara, ali UNS nije ni zaštitnik neetičkog i neprofesionalnog novinarstva. Ni Vi, a ni osoba koja je potpisana ispod teksta, niste članovi UNS-a. Članovi UNS-a se, prilikom prijema, obavezuju da će poštovati odredbe Kodeksa novinara Srbije, i samo oni koji rade u skladu sa Kodeksom uživaju našu zaštitu.

Koristim ovu priliku da Vas pozovem da pristupite Savetu za štampu, samoregulatornom telu koje ocenjuje poštovanje Kodeksa novinara u štampanim medijima i tako dokažete da Vam je stalo do profesionalnog rada i poštovanja novinarske etike u Vašim novinama.

Srdačan pozdrav,

Petar Jeremić,

predsednik Izvršnog odbora UNS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi