Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Svih pet novinara televizije Spektar tehnološki višak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

03. 04. 2013.

Svih pet novinara televizije Spektar tehnološki višak

Bivši novinari televizije Spektar iz Sombora poslali su Udruženju novinara Srbije pismo u kojem UNS i javnost obaveštavaju kako je novi direktor ove televizije u jednom danu svih pet zaposlenih novinara proglasio tehnološkim viškom.

“Odlukom novog direktora Gorana Medića, tehnološkim viškom proglašeni su dugogodišnji radnici ove medijske kuće: novinar Danijela Mirčeta, snimatelj Aleksandar Peša, novinar voditelj Snežana Čuvardić, realizator i kamerman Josip Zvijerac i komercijalista Zdenko Parčetić. U radnom odnosu ostalo je dvoje mladih ljudi koji su primljeni po programu “Prva šansa” Nacionalne službe za zapošljavanje i sekretarica koja je na trudničkom bolovanju http://www.soinfo.org/vesti/vest/11662/1/TV-Spektar-napustilo-petoro-zaposlenih/”, stoji u pismu.

Radnici su, navode novinari, tehnološkim viškom proglašeni 15. marta ove godine, ali su im rešenja uručena tek 22. marta.

“Tako je na neki način "ispunjeno obećanje" direktora Gorana Medića koje je dao prilikom stupanja na novu dužnost 5.12.2012. godine, da će sve radnike proglasiti tehnološkim viškom ili im dati otkaze, a da oni svi mogu da nastave "na crno" da rade”, piše u pismu poslatom UNS-u.

“Već na prvom sastanku on nam je predočio svoj plan: Sve će nas proglastiti tehnološkim viškom, imaćemo novčanu naknadu sa Biroa a mi ćemo nastaviti da radimo “na crno”. Govorili smo mu da to nije po zakonu, da mi možemo da imamo posledice jer ipak mi se pojavljujemo često u javnosti. Takođe, postojale bi i minalne šanse da nas, dok smo na birou, neki poslodavac pozove. On nam je samo saopštio da to nije naša briga, da nećemo imati problema, i da će nam on srediti da nas sa biroa niko ne poziva. Ako ne prihvatimo tehnološki višak, ima načina da nam on podeli i otkaze. U toj igri živaca i svakodnevnom pritisku, mi smo potpisali papire da prihvatamo tehnološki višak ali niko od radnika nije želeo da ostane da radi “na crno””, navode novinari.

Po njihovim rečima, televizija Spektar svojim bivšim  radnicima duguje 6 zarada.

“Javno postavljamo pitanje da li jedna televizija, koja poseduje dozvolu RRA, za koju duguje više stotina hiljada dinara (http://www.rra.org.rs/pages/view_permit/latinica/185) može da stvara 24-satni program, da proizvodi sopstveni informativni program ako ima jednog zaposlenog realizatora programa (na određeno vreme), jednog novinara (na određeno vreme), sekretaricu (koja je na trudničkom bolovanju) i direktora – bivšeg konduktera", navodi se u pismu.

U ime bivših radnika TV Spektar

Danijela Mirčeta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi