Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Reagovanje uredničkog kolegijuma Best televizije na saopštenje UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

27. 09. 2013.

Reagovanje uredničkog kolegijuma Best televizije na saopštenje UNS-a

Urednički kolegijum TV Best iz Zaječara reagovao je na UNS-ovo saopštenje "Novinarima u Zaječaru omogućiti uslove za rad" objavljenog u četvrtak, 26. septembra 2013. godine. Pismo TV Best prenosimo u celosti.

Poštovani,

Već drugi put za mesec dana kao svoje objavljujete saopštenje produkcije “Za media”, uzimajući njihove navode bez ikakave provere kao jedinu i pravu istinu, ne kontaktirajući druge o kojima oni pišu.

Navodeći da Best televiziju (Timočku televiziju i radio) kontrolišu gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović i predsednik Skupštine grada Saša Mirković nanosite štetu i rušite ugled medijskih profesionalaca koji u ovoj kući rade decenijama.

Da ste malo bolje pogledali “istraživanje” koje je uradila “Za media” primetili biste mnoge praznine u priči. Evo nekih od njih: konkurs za medije( a lepo je u tekstu navedeno radio i tv stanice koje imaju dozvolu RRA, a ne produkcijske kuće) raspisan je nedeljama pre nego što je Velimir Ognjenović izabran za gradonačelnika Zaječara, a pre njegovog imenovanja nadležna komisija donela je odluku o raspodeli sredstava; da bi naša kuća i grad potpisali sporazum o poravnjanju dugova znači da postoje obostrana dugovanja, ali dugove grada prema nama novinarka nigde ne spominje; tvrdi da je ugovor sa različitim tekstom zaveden pod istim brojem i datumom u različitim institucijama, ali nam ga ne pokazuje...Ima toga još, ali niste primetili, ili niste želeli.

Distribucija snimaka skupštinskih zasedanja nije u našoj nadležnosti, već službe koja to radi. Sa našeg mejla nijednoj zvaničnoj instituciji nije prosleđen nikakav snimak skupštinskog zasedanja, a ponajmanje “Za mediji”.

Ne znamo otkud odjednom vaša silna zabrinutost za medije u Zaječaru, kada ste uporno ćutali duže od godinu dana kada smo vas obaveštavali na koji način tadašnji gradski zvaničnici i direktori javnih preduzeća i ustanova postupaju prema nama. Do svake informacije dolazili smo pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nakon 15 dana, nisu nam bila dozvoljena snimanja sednica Gradskog veća ni drugih zvaničnih skupova, a za svako skupštinsko zasedanje slali smo posebne akreditacije. Tada potokol ni nadležne u Zaječaru niste podsećali na odredbe Zakona o javnom informisanju.

Niste reagovali prošle godine kada je odlukom tadašnjeg gradonačelnika Boška Ničića raskinut ugovor o informisanju sa našom kućom( tada jedinom sa regionalnom dozvolom za emitovanje programa), a 26 miliona dinara podeljeno drugim emiterima, a i onima koji to nisu. Tako su vaši miljenici iz “Za medije” dobili 2012.godine 3,4 miliona dinara! Za agenciju koja nema gde da plasira informacije, nema medij, da ne govorimo o programskoj šemi ili uređivačkoj politici, previše para. To nije bilo čudno? Da li se pitate pod čijom su kontrolom oni bili, a nisu bili jedini? Kada se novac koji su dobili podeli na broj zaposlenih, znači da su za svoje informisanje dobili po 700 hiljada dinara po osobi. Kada bismo isti odnos primeni na Best tv trebalo bi da iz gradske kase dobijemo više od 35 miliona dinara!

Ostali ste nemi i kada su nas napadali fizički, o verbalnim napadima više ne vredi ni govoriti. Policijske beleške postoje, kao i jedna presuda.

Sve smo to mogli da vam kažemo da ste nas pitali, ali niste hteli, jer vas očigledno istina ne interesuje.

Opravdano se pitamo u čijem interesu vi radite i da li je moguće da se asocijacija medijskih profesionalaca prema Best televiziji ponaša potpuno nekorektno I neprofesionalno.

 

 

U Zaječaru,                      Urednički kolegijum Best televizije

27.9.2013.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi