Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor Gorana Jevremovića na pismo Dušana Aničića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

10. 02. 2018.

Autor: Goran Jevremović

Odgovor Gorana Jevremovića na pismo Dušana Aničića

Novinar i vlasnik „Moravskih vesti“ Goran Jevremović poslao je danas UNS-u odgovor na pismo jagodinskog dopisnika Tanjuga u penziji Dušana Aničića o tužbi koju je Grad Jagodina podneo protiv Jevremovića, a koje je UNS ranije objavio. Pismo Gorna Jevremovića prenosimo u celosti.

Odgovor Gorana Jevremovića na sramno pismo Dušana Aničića

Samo Dušan Aničić (70) može imati tako dubok mrziteljski poriv pa da napiše pismo, koje je UNS objavio, protiv bivšeg kolege koga tuži grad Jagodina potražujući milionsku odštetu zbog objavljivanja izveštaja DRI i u tom pismu osudi kolegu, te pokuša da ga načini nezahvalnikom i zločincem. Niti ga je ko pitao, niti zvao, penzioner Tanjuga, kako se predstavlja, podiže optužnice, sudi i presuđuje, što nema veze sa istinom jer je reč o mogućoj parnici.

Sumnjam da ne razlikuje te pojmove, već namerno manipuliše. Uzimajući u obzir njegove godine i uz svo poštovanje, ipak to nije opradvanje da bezočno laže. Valjda misli da će mu Palma najzad pokloniti dve kuće od preko 150 kvadrata i 6 ari placa u ekstra zoni u centru grada, za koje Jagodini plaća bednih nekoliko hiljada dinara mesečne zakupnine, ako me dodatno opljuje svojim otrovnim jezikom i stavi mi metu na čelo. 

Neću da budem zao, ali napadjući mene i masno lažući, on mora da opravda privilegije poput večitog predsednika Kluba novinara Pomoravlja, mandat mu je istekao još 2013. godine, bogate novčane transakcije Klubu sa računa budžetskih korisnika, napunjen frižider alkoholnim napicima u Klubu, protivzakonitu naknadu za rad u Komisiji za određivanje medijskih projekata u Jagodini, razna putovanja, te niz privilegija...

Pitanja na koja treba on da odgovori su, kako se finansira Klub novinara Pomoravlja, gde je on večiti predsednik? Ko uplaćuje pozamašne sume budžetskih sredstava? Kako se troše sredstva Kluba, zašto on samostalno raspolaže njima? Nikada nije predao finansijski izveštaj članovima o trošenju, sem izveštaja o utošenim količinama alokoholnih pića?!!!

Pravo je pitanje zašto nikada tako veliki novinar, koga cela Srbija zove da komentariše tužbu protiv Gorana Jevremovića, nije napisao ni reč o povećanju poreza na imovinu građanima, izveštaju DRI, ruženju spomenika Svetozaru Markoviću jer je Aničić veliki socijalista, zatim ruiniranju velike sale Kulturnog centra, zapuštenim bazenima, Jagodincima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem?

 Zašto mrzi grad koji ga je dočekao raširenih ruku, pa recimo piše o snegu na 16 stepeni u „skijaškom centru“ u Jagodini jer je to neko izjavio a on preneo, zašto Komisija za izbor medijskih projekata u Jagodini u kojoj učestvuje dve godine zaredom dodeljuje sredstva samo jednom mediju za tri projekta, dok ostalih 10 medija proglašava nedostojnim? Kako ta savršena medijska kuća dobija dve godine zaredom celokupni medijski budžet a nije vratila u budžet grada Jagodine 3,2 miliona dinara na ime nenamenski potrošenih para u 2016 godini?

O jagodinskom medijskom konkursu su nacionalna novinarska udruženja već davala svoja negativna mišljenja. U tome nema nikavog ,,kurcšlusa" sa moje strane, jedinu primedbu koju sam imao i rekao Aničićću tim povodom je da moj projekat njegova komisija ne blati sa lažnim tvrdnjama u obrazloženjima odluke. Rekao mi je da i to po "naredbi moraju tako da rade", na šta na kraju krajeva i liče odluke koje ta komisija donosi u Jagodini.

Aničić se nikada nije interesova za istrage o ubistvu kolege Milana Pantića, prebijanju novinara i medijskih radnika, paljenju kuće urednika, predajnika i trafike. U pismu izbijaju njegovi najniži porivi i motivi da u 70. godini ostvari još neku ćar, sada gazeći po nezavisnom novinaru, bivšem kolegi, koji piše o nezakonitostima, lopovluku, moćnim ljudima koji ne prezaju ni od ničeg, jagodinskoj kleptokratiji... 

Nesporna je činjenica da sam ja do od 1999. do 2015. godine radio u Javnom informativnom preduzeću Novi put i da sam zarad 70 zaposlenih bio upućen da pišem hvalospeve o lokalnoj vlasti ma ko da je na njenom čelu, ali ja nemam problem sa tim, to je bio u tom trenutku viši cilj kome sam se podredio. 

Posle privatizacije Novog puta, osnivao sam internet portal centralmedia.rs i od tada se bavim slobodnim novinarstvom i živim od toga.

Pošteno radim svoj posao, nikome ništa ne dugujem, pogotovo ne moćnicima, zato valjda toliko smetam da moraju i penzionere da angažuju pisma da pišu. Što se tiče mojih putovanja sa delegacijama grada u inostranstvo, to je uvek bilo po novinarskom nalogu redakcija “Novog puta” ili “Blica”, jer sam izveštavao sa tih događaja što je moguće utvrditi iz objavljenih izveštaja koji se mogu pronaći na intrenetu. 

Na funkciju urednika Radio Jagodine me nisu postavljali ni Palma, ni lokalna skupština, već je to uradio Upravni odbor u doba vladavine DOS u februaru 2004. godine, dok je Palma je na vlasti od oktobra te godine.Sa Palmom sarađujem u poslovnom smislu koliko on želi, odnosno kako je kada raspoložen, takva situacije nije sa ostalim političarima koji su odgovorniji u tom smislu. Palma smatra da sam njegov neprijatelj ako iznosim istinu i na toj činjenici sve počinje i završava se. Jednom godišnje komuniciramo na njegov zahtev i uvek on nešto zahteva od mene. 

Poslednji razgovor je bio jako neprijatan, posle toga grad me je tužio. Ranije sam mu upućivao pitanja elektronskom poštom na imejl njegovog kabineta, nikada me nije udostojio odgovora. 

Nisam poželjan na događajima gde je on akter, jedino meni među novinarima kuriri ne donose materijal za sednice skupštine, niti dobijam pozive za sednice, akreditovao sam se za praćenje sednica više puta...

Sa njim ne pijem kafu, niti se dogovaram, kao ni sa ostalim političarima sa lokala. Sve to je Aničić radio i radi. Prvo kao pulen Radmila Bogdanovića, a sada u Palminoj vladi penzionera izigrava ministra informisanja. 

Moj početak bavljena novinarstvom i medijima vezan je za Radio Kragujevac i studentsku redakciju početkom devedesetih godina prošlog veka, a ne za Palmu i njegovu televiziju.

 Ja Aničića nikada nisam zvao da me hvali i podrži u mom radu, ali on se sada ponudio da me satanizuje i blati lažima stvarajući atmosferu linča i pogodnu za tragičnije događaje.

 Pozivam državu Srbiju da me zaštiti od mogućih fizičkih napada i ugrožavanja života, jer Aničićevo pismo je podloga za tako nešto. Sada sam apsolutno siguran sam da me svaki moj novi tekst i dalji ostanak u novinarstvu približava tragičnom kraju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi