Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Nikolić Radio Beogradu: Za mene je teror zabrana praćanja tema
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

01. 11. 2019.

Autor: Mirjana Nikolić

Nikolić Radio Beogradu: Za mene je teror zabrana praćanja tema

Povodom reagovanja Prvog programa Radio Beograda da su „netačne činjenice“ novinarke Mirjane Nikolić da je dobila otkaz u ovoj medijskoj kući zbog „pitanja koje je postavila na konferenciji za novinare”, a koje im se nije svidelo Nikolić je poslala pismo UNS-u, koje prenosimo integralno.

Drage kolege,

Povodom demantija koje je na moje izlaganje UNS-u uputio Radio Beograd, molim vas da objavite moju zahvalnost što su još jednom potvrdili sve o čemu smo na sednici Suda časti govorili.

Da je iko od njih bio tamo ili barem pogledao snimak, video bi da je moje izlaganje upravo bilo neka vrsta nastavka diskusije advokata UNS-a Zorana Lakićevića koji je tom prilikom naveo da je praksa poslodavca da, ukoliko mu se ne svidi javno istupanje novinara, nađe način da mu iz drugog razloga da otkaz i objasnio da se uglavnom pozovu na kršenje discipline.

A da je Glavni urednik Radio Beograda 1 ikada bio novinar, razumeo bi da je sintagma "ekologija i kućni ljubimci" upotrebljena kao metafora, poput "sira i vojne muzike".

Iz dokumenata koje pominje Radio, tačno se može videti o čemu sam izveštavala pre, a o čemu posle pomenutog pitanja, dok je povratak na političke teme došao mnogo kasnije i to pod striktnom kontrolom.

Možda za nekog nije, ali za mene je teror da su mi praćenje nekih tema ili osoba javno zabranjene pred svim kolegama, kao što je i teror ekstremno vikanje glavnog urednika na saradnike.

Na skupu sam takođe rekla da pravi razlog mog otkaza nigde nije naveden, pa ne znam šta je tačno iz mog izlaganja demantovano, ali ne želim da ostane nedorečeno i da se stvara sumnja oko mog dobronamernog govora na jednom krajnje pozitivnom i prijateljskom skupu.

Hvala vam unapred, s velikim poštovanjem Mirjana Nikolić

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

07.11.

2019.

Metla bez drške [neregistrovani] u 00:52

Re:

Po Vašem prizemnom komentaru, kao da ga je sam čačanski spikerčić skromnih potencijala i sporne biografije iscedio, reklo bi se da to što ne znate zašto je "gorepoenuta osoba" dobila otkaz, nije jedino neznanje kojim se možete podičiti. Takođe, želim da verujem iako je gotovo neverovatno, da je jedan od "mnoštva razloga" Vašeg odlaska sa radija (a nadam se i iz novinarstva) i taj što ste u trenutku lucidnosti shvatili da polupismenost i palanačka uskogrudost i nisu neka preporuka za bavljenje poslom koji zahteva znatno više profesionalne standarde. Iz odgovora predstavnika Radio Beograda saznali smo samo kakvi opskurni diletanti vode nekad uglednu medijsku kuću, besramno gazeći sve novinarske i moralne principe, disciplinovanjem svih onih koji su uspeli da sačuvaju kičmu i nešto zdravog razuma u vremenu kada su takvi kvaliteti na vrhu liste nepotrepština.

Odgovori
sub

02.11.

2019.

anonimni anonimus [neregistrovani] u 04:33

vazna je istina

Ne znam zasto je "gorepoenuta" osoba dobila otkaz u Radio Beogradu, ali znam kako se ponasa i da je njeno stalno dranje i nevaspitanje bilo "kap koja je prelila casu" u mojoj odluci da, naravno iz mnostva drugih razloga napustim Radio Beograd. Ne poznajem "iz prve ruke" prilike u redakciji prvog pograma od kada je dosao novi urednik, ali kao koleginicu poznajem Mirjanu Nikolic i znam da uvek treba imati u vidu da " novcic ima dve strane" ( figurativno receno ) i da treba imati u vidu sve cinjenice da bi se doslo do istine. Nije li to osnovni novinarski princip?!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi