Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Student novinarstva Pavle Kosić o polemici iz Nedeljnika: Tekst Ane Lalić uspaničio samo vlast i provladine medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

20. 04. 2020.

Autor: Pavle Kosić

Student novinarstva Pavle Kosić o polemici iz Nedeljnika: Tekst Ane Lalić uspaničio samo vlast i provladine medije

Ana Lalić je pre više od dve nedelje objavila tekst u kom tri anonimna izvora tvrde da u KC Vojvodine tada nije bilo dovoljno zaštitne opreme. Novinarka je mogla da se potrudi da pronađe nekoga ko bi "pod imenom prezimenom i funkcijom" izašao u javnost sa informacijama koje je objavila, ali nije. Urednik i ona su očigledno smatrali da je bitnije hitno reagovati i objaviti da zaposleni u KC Vojvodine koriste jednu masku na 24 sata.

U pravu je Ivan Radovanović kada kaže da je Lalićeva mogla da ode do KC Vojvodine, ali tokom ovakve pandemije ne znam koliko je ta opcija bila moguća.

U pravu je Radovanović i kada se poziva na američkog sudiju. Novinari ne smeju da šire paniku. Ali koga je uspaničio tekst Ane Lalić? Na kraju se ispostavilo, samo vlast i provladine medije. Do čega je dovela ta "panika"? Do toga da se zaštitna oprema iznese iz magacina i da medicinskim radnicima. Zar upravo tekst Ane Lalić i odgovor vlasti nisu primer kako bi trebalo da izgleda saradnja između vlasti i novinara? Novinar ukaže na grešku, vlast je ispravi.

Iako je vlast ispravila grešku tako što je pokazala da zaštitna oprema postoji, sve je upropastila Zaključkom Vlade na osnovu kog je Ana Lalić uhapšena. Takva reakcija je istog trenutka morala da postane glavna tema svih medija. Ne mogu se hapsiti novinari zbog toga što rade svoj posao, pogotovo ne u državi u kojoj su novinari nekažnjeno ubijani. Iz istog razloga su nedopustive i pretnje Ivanu Ivanoviću i Zoranu Kesiću koje tabloidi objavljuju na naslovnim stranama.

Pošto je novinarka puštena, a Vlada je povukla zaključak, glavna tema postaje upravo diskusija o novinarstvu i novinarskim standardima koju su otvorili urednik lista "Nedeljnik" Veljko Lalić i bivši novinar, medijski konsultant Ivan Radovanović. Koliko je bitno hapšenje novinarke i tekst zbog kog je ona uhapšena, toliko je bitno i da se vode ovakve javne rasprave. Možda one ne interesuju veliki broj čitalaca, ali veoma su važne za samu profesiju jer se ovakvim diskusijama novinarski standardi mogu izbrusiti. Od toga dobit ima cela medijska zajednica.

Pavle Kosić, student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi