Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Pitali ste UNS: Kako do neisplaćene penzije iz SFRJ? Koliko kamera za propoznavanje lica ima Beograd?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

14. 12. 2020.

Autor: Ž. S. Izvor: UNS

Pitali ste UNS: Kako do neisplaćene penzije iz SFRJ? Koliko kamera za propoznavanje lica ima Beograd?

Za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ Udruženje novinara Srbije (UNS) dobilo je niz pitanja na koje čekamo odgovore.

Da bismo saznali kako građani Srbije koji su naslednici mogu da ostvare pravo na nadoknadu neisplaćenih penzija iz republike bivše SFRJ do sada smo se obratili Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Fondu PIO Srbije i Zavodu za socijalno osiguranje Srbije koji su nas uputili na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja od kog čekamo odgovor.

„Kome da se obratim za neisplaćene penzije iz Hrvatske za mog oca koji je bio penzioner SFRJ? Penzionisan je u vreme dok smo živeli u Republici Hrvatskoj 1965. godine, a u Srbiju smo se preselili 1968. gde je on nastavio sa primanjem penzije. Međutim, 1992. godine dobio je rešenje da će se njegova penzija isplaćivati u Srbiji. Otac je do svoje smrti, 1998. godine, primao takozvanu 'pomoć' umesto penzije i ona je iznosila tek jednu petinu od ukupne vrednosti“, navedeno je u obraćanju UNS-u.

UNS su, kako bi se obratio nadležnima, pitali i sa koliko kamera za prepoznavanje lica raspolaže Beograd, kao i da li je do sada premašen broj od najavljenih 1.000 kamera za tu svrhu.

„Kako one funkcionišu, da li se snimak građana automatski briše nakon određenog vremena ili potencijalno zauvek ostaje u gradskim arhivima? Koliko su te kamere unapredile rad srpske policije i u kojoj meri policajci zavise od te tehnologije? Koliko je bilo slučajeva da je ona korišćena u istragama?“.

UNS je na ova pitanja tražio odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Odgovore nadležnih na sva pitanja koja dobijemo objavićemo u rubrici „Građani traže da novinari pitaju“.

Svoja pitanja možete poslati na mejl: zikica.stevanovic@uns.rs.

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi