Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Uticaj koronavirusa na zdravstvo: triput manje operacija u Institutu za ortopediju „Banjica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

15. 12. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Uticaj koronavirusa na zdravstvo: triput manje operacija u Institutu za ortopediju „Banjica“

U Institutu za ortopediju „Banjica“ u ovoj godini je obavljeno oko 9.000 operacija manje u odnosu na prošlu godinu odgovorio je v.d. direktora tog instituta prof. dr Zoran Baščarević za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ Udruženja novinara Srbije (UNS).

U pisanom odgovoru za UNS, Baščarević je naveo da je u 2019. godini u Institutu za ortopediju „Banjica“ obavljeno približno 13.000 operacija, a tokom 2020. oko 4.000. 

„Koliko je epidemija uticala na rad - zaključite sami“, dodao je Baščarević za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“. 

Institut na Banjici je tokom ove godine u dva navrata pretvoren u „kovid bolnicu“ zbog čega u tom periodu i nisu mogle da se vrše operacije.    

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije od početka epidemije koronavirusa do oktobra meseca obavljeno je 318 operacija manje u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je ranije UNS-u.  

„U periodu od marta do oktobra 2019. operisano je 2.283 pacijenata, a u istom periodu 2020. godine – 1.965 pacijenata“, odgovorio je UNS-u pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nebojša Miletić.  

Koliko je epidemija koronavirusa uticala na broj operacija i koliko je operacija od marta do danas obavljeno u odnosu na isti period prošle godine, pitanja su koja je UNS dobio, a odgovor tražio od Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i Instituta za ortopediju „Banjica“.

Odgovor iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ očekujemo. 

Za UNS-ovu rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ pitanja možete poslati na imejl: zikica.stevanovic@uns.rs. Odgovore će UNS objaviti na svom sajtu www.uns.rs.

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi