Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  „Kurir” ponovo pokušava da kupi „Politiku”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

08. 10. 2015.

Autor: V. M. A. Izvor: Politika

„Kurir” ponovo pokušava da kupi „Politiku”

„Adrija medija grupa” (AMG), kompanija čiji je glavni medijski proizvod tabloid „Kurir”, saopštila je juče da je otkupila prava i potraživanja koja je imao nemački koncern VAC (pravni naslednik je „Funke grupa”). Reč je o potraživanjima koja je nemački izdavač imao u preduzećima „Politika novine i magazini”, „Politika štamparija”, „Politika a. d.”, „Dnevnik Vojvodina pres” i „NID Novosti”. Predsednik AMG Aleksandar Rodić u izjavi koju je juče uputio medijima najavio je da će u „narednom periodu ući u proces realizacije ovih prava i potraživanja”.

Takođe, Rodić navodi i da će u slučaju da AMG ostvari pravo vlasništva u bilo kom od navedenih privrednih društava, tražiti saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije (KZK).

Miloje Obradović, predsednik KZK-a, pozitivno je ocenio najavu da će se poštovati zakonski propisi, ali je naglasio da će „komisija ove događaje pratiti širom otvorenih očiju”.

Budući da su neki mediji juče netačno preneli vest da je AMG kupio naš dnevni list, redakcija „Politike” dužna je da svojim čitaocima i javnosti objasni da ovim nije došlo do promene vlasničke strukture i kupovine udela, već da je AMG kupio samo Vacova potraživanja. Inače, „Politika NM” sa bivšim nemačkim suvlasnicima vodi sudski spor pred sudom u Esenu upravo zbog tih spornih potraživanja. Sudski proces je i dalje u toku. Nemački VAC prodao je svoj udeo u „Politici NM” u leto 2012. godine firmi „Ist medija grupa” iz Moskve, za koju je kasnije utvrđeno da je kćerka-firma kompanije „Farmakom” šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića.

Ovo nije prvi put da „Kurir” pokušava da kupi „Politiku”. Naime, još 2011. godine tadašnji funkcioner LDP-a Zoran Ostojić optužio je Demokratsku stranku (DS) kako krišom namerava da otkupi udele VAC-a u listovima „Politika”, „Večernje novosti” i „Dnevnik” i time uspostavi apsolutnu kontrolu nad uticajnom štampom. U toj izjavi Ostojić je dodao i da se kao paravan pojavljuje „Kurir”.

– Ugovor sa kompanijom VAC potpisali su vlasnik ’Kurira’ Aleksandar Rodić i Dušan Bjelopetrović, potpredsednik „Kurira info” i prema aktuelnom informatoru o radu Ministarstva pravde, specijalni savetnik u tom ministarstvu – kazao je tada Ostojić.

Međutim, nekoliko dana kasnije je objavljen prvi ugovor u vezi sa kupovinom potraživanja VAC-a od „Politike”. Ali potpisnik nije bio Aleksandar Rodić već Davor Stojanović iz Beograda, zastupnik firme „Artesano” iz Nikozije sa Kipra. Ova firma se dovodi u vezu sa vlasnikom „Farmakoma” Miroslavom Bogićevićem.

Tek nakon smene vlasti 2012. godine, obelodanjeno je da iza moskovske firme „Ist medija grupa”, koja se pojavila kao kupac 50 odsto Vacovog udela u „Politici”, stoji Miroslav Bogićević. Prvi deo ugovorene sume od četiri miliona evra odmah je realizovan, a ostatak (700.000 evra) trebalo je da bude isplaćen u decembru 2014.

Da li je do toga došlo – nije poznato, budući da je vlasnik „Farmakoma” tada bio u pritvoru.

U međuvremenu Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je „Ist medija grupu” iz Moskve sa 143.500 evra, jer joj nije dostavila tražene podatke o kupovini 50 udela u „Politici”.

Odlučeno je da se ceo predmet uputi Državnom pravobranilaštvu da bi se ispitala punovažnost ovog kupoprodajnog ugovora, a u decembru komisija je donela odluku da zabrani „Ist medija grupi” bilo kakvu prodaju udela dok se postupak ne okonča.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi