Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Treći krug privatizacije samo za Dnevnik AD
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

23. 10. 2015.

Izvor: UNS

Treći krug privatizacije samo za Dnevnik AD

Po Zakonu, poslednji dan za raspisivanje trećeg kruga privatizacije medija bio je 16. oktobar. Nekoliko medija koji nisu prodati u drugom krugu, Agenciji za privatizaciju podneli su zahtev za organizovanje trećeg kruga privatizacije. Agencija im je odgovorila da je zatražila tumačenje Ministarstva kulture i informisanja s obzirom na to da se privatizacija završava 31. oktobra i da, po proceduri predviđenoj Zakonom, sprovođenje trećeg kruga ne mogu okončati do tada.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pitalo je Agenciju za privatizaciju i Ministarstvo kulture i informisanja kakav je njihov stav o mogućnosti organizovanja trećeg kruga privatizacije medija.

UNS-u je iz Agencije odgovoreno da su se 15. i 16. oktobra 2015. godine obratili Ministarstvu kulture i informisanja za konkretan i obrazložen stav da li bi bilo celishodno objavljivati treći Javni poziv za prodaju kapitala Javnog preduzeća radio-difuzne delatnosti Radio Sečanj i Javnog preduzeća Radio Subotica, a uvažavajući član 142. stav 12. koji propisuje da ukoliko kapital izdavača medija ne bude prodat do 31.10.2015. godine, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača medija se privatizuje prenosom akcija bez naknade.

U Odgovoru Ministarstva kulture i informisanja konstatuje se da su dopis Agencije u kom se traži mišljenje povodom mogućnosti objavljivanja trećeg poziva za prodaju kapitala JP Radio Subotica dobili 16. oktobra i zaključeno je da treći krug ne bi mogao da bude okončan u roku predviđenom Zakonom o javnom informisanju i medijima (do 31. oktobra 2015. godine), što znači da je i pored najbolje volje, nemoguće organizovati treći krug prodaje.

Podsećamo, UNS je ranije objavio da je odluka Skupštine opštine Sečnja da se omogući treći krug privatizacije za Radio Sečanj poslata Agenciji još 1. oktobra, odluka Skupštine grada Subotice 5. oktobra, a zahtev za treći krug Radio Bačka iz Bača nekoliko dana pre isteka poslednjeg roka za objavljivanje Javnog poziva (16. oktobar). Agencija je svima odgovorila da čeka mišljenje Ministarstva kulture i informisanja.

Prema navedenim tvrdnjama direktora pomenutih medija, Agencija im je po dobijanju zahteva odgovorila da se već obratila resornom ministarstvu za tumačenje, što nije u sladu sa odgovorima koje je UNS dobio.

Zašto je Agencija čekala poslednji dan da bi od Ministarstva kulture i informisanja zatražila tumačenje za organizovanje trećeg kruga?

Zašto je medijima koji su podneli zahteve ranije odgovorila da je po dobijanju zahteva zatražila tumačenje resornog Ministarstva?

Zašto je tražila tumačenje samo za Radio Suboticu, a ne i za Radio Sečanj i Radio Bačku iako je primila zahteve i od njih?

Za Dnevnik ad iz Novog Sada napravljen je izuzetak i raspisan Javni poziv za treći krug, a otvaranje ponuda zakazano je za 28. oktobar, dok je za Radio Medveđu i Reč naroda iz Požarevca otvaranje ponuda za drugi krug privatizacije zakazano za 30. oktobar.

Nameće se pitanje, kako će Agencija u ovim slučajevima završiti celokupnu proceduru privatizacije i zašto nije ranije objavila Javni poziv za treći krug privatizacije medija i zakazala prodaju Radija Subotice, Radija Sečnja i Radija Bačka iz Bača?

Nekim medijima uskraćeno je zakonsko pravo i na drugi krug. Kao što je UNS već pisao, za Radio Požarevac nije ni raspisan Javni poziv za drugi krug privatizacije, a odgovor na pitanje zašto, UNS nije dobio.

Prema rečima ministara Ivana Tasovca i Željka Sertića, Zakonom o informisanju definiše se da se sav kapital, ukoliko se ne proda, prenosi zaposlenima, čak iako u mediju ima samo jedan zaposleni.

Do sada je nove vlasnike dobilo 35 od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala Javne pozive, a za 23 medija nije ni oglašen postupak privatizacije. Oni će se privatizovati prenosom kapitala bez naknade na zaposlene ili će biti ugašeni.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi