Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Ministarstvo potvrdilo da Tanjug više ne postoji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

04. 11. 2015.

Izvor: Beta

Ministarstvo potvrdilo da Tanjug više ne postoji

Ministarstvo kulture i informisanja potvrdilo je danas da je Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug prestalo da postoji i da je Vlada Srbije donela Odluku o pravnim posledicama prestanka postojanja postojanja tog preduzeća. "Ovom odlukom se, između ostalog, predviđa da će svi zaposleni dobiti otpremnine u skladu sa Programom za rešavanje viška zaposlenih u procesu privatizacije, kao i da će im biti plaćeno za rad i angažman u periodu do donošenja Odluke o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug, koja će biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Mediji su danas preneli da je Novinska agencija Tanjug zvanično prestala da postoji 31. oktobra kada je izbrisana iz registra Agencije za privredne registre, a zaposleni će dobiti otpremnine i oktobarske plate.

Ministarstvo kulture i informisanja podsetilo je danas da je tokom prethodnih meseci Agencija za privatizaciju organizovala dva javna poziva za prodaju Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug, koji su proglašeni neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

"Imajući u vidu da član 146. Zakona o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Javnom preduzeću Novinskoj agenciji Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora odnosno najkasnije 31. oktobra 2015. godine, Vlada Srbije donela je Odluku o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug", navodi se u saopštenju.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

05.11.

2015.

Miroljub N. [neregistrovani] u 03:14

cinizam i beskrupuloznost

Tanjug je sklonjen sa medijske i istorijske scene na podjednako beskrpupulozan i licemeran način kao i Međunarodni Radio Srbije, sa istom ciničnom pričom da je našoj državi u zahuktaloj digitalnoj eri nepotrebno da ima "zastarele medije" kao što su međunarodni KT servis i agencija - a sve pod maskom navodne neophodnosti povlačenja države iz vlasništva u medijima, na osnovu "evropskih standarda". Ushićenom "avangardnom" ministru Ivanu Tasovca i još ushićenijem državnom sekretaru Saši Mirkovića, koji su zaista učinili sve što je u njihovoj moći da te dve istorijske institucije što pre pošalju u zaborav a zaposlene na ulicu, postavio bih samo jedno pitanje - ako je to "evropski standard", gospodo, kako to da Nemačka, Francuska, Britanija, Italija, Švedska, Španija i druge važne zemlje EU (a da dodatno i ne spominjem SAD ili Rusiju) ne samo da nisu ukinule svoje medije istog profila, nego nastavljaju da ih jačaju - i kadrovski, i organizaciono, i finansijski, i tehnološki ? Da li ste čuli da su ukinuti "Deutsche Welle", "Radio France Internationale", "France Press", "BBC World Service", odn. "Voice Of America" ili "Glas Rusije" ? Ne, naravno da niste. I nećete čuti, jer to jednostavno NE BIVA u ozbiljnim i odgovornim državama koje u sferi medija (a posebno u oblasti propagande) štite svoje osnovne geopolitičke interese i svoj nacionalni i duhovni identitet. A Srbija se, eto, sa mazohističkim žarom odrekla svoje propagande prema inostranstvu - i to upravo u vreme kada je izložena strašnim pritiscima ?! To je toliko iracionalan i, usudiću se da kažem, tako bezumno neodgovoran potez da naprosto ne može biti objašnjen isključivo birokratskom plitkoumnošću ili ketmanskom hiper-eurofilskom snishodljivošću. Ne, to je toliko drastično da se može zdravorazumski objasniti samo ciničnom NAMEROM ! Odatle je sve veoma jasno - pa ko je shvatio, shvatio je ... Ukidanjem Međunarodnog Radija Srbije i Tanjuga, naša zemlja je svima pokazala da joj uopšte nije stalo do efikasnog medijskog predstavljanja prema inostranstvu, što sasvim jasno indicira koliko su aktuelne vlasti ZAISTA spremne i voljne da brane osnovne državne i nacionalne interese. Istovremeno, to pokazuje da je režimu važna jedino propaganda unutar same Srbije, tj. besomučna promocija uskih stranačkih, grupnih i ličnih ciljeva. Osim toga, histerična "mantra" o privatizaciji medija ukazuje i na nametanje interesa nekih krugova koji ne samo da nisu spremni da štite državne interese, nego su na suprotnom kraju te priče. Kada ugasite svoj međunarodni KT servis i agenciju, a medije prepustite privatnim krugovima sa veoma mutnim "backgroundom" (uključujući i povezanost sa političkim i propagandnim ciljevima drugih država), o kakvoj to zaštiti državnih i nacionalnih interesa uopšte imate pravo da pričate ?! Neumoljiva logika, gospodo.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi