Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  SJ: Pretnje novinaru u Hrvatskoj zbog razotkrivanja prevare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

11. 08. 2022.

Autor: SafeJournalists Izvor: SafeJournalists

SJ: Pretnje novinaru u Hrvatskoj zbog razotkrivanja prevare

Mladi novinar Zadarskog list, Toni Perinić, 9. avgusta 2022. godine, dobio je pretnje nakon što je istraživao slučaj o turističkoj prevari u vezi koje je Turistička zajednica dobila najmanje 30 žalbi

On je pretraživajući internet  naleteo na ispovesti ljudi koji se žale na iznajmljivačicu iz Privlake (Zadarska županija) koja uzima akontaciju od 500 kuna za apartman koji iznajmljuje te dan pre dogovorenog termina letovanja, isti otkazuje iz raznih razloga. Perinić je juče otišao u Privlaku, kako bi napravio nekoliko ilustrativnih fotografija za potrebe članka. Kada se vratio kući, njegovog oca pozvao je M.L. koji se predstavio kao otac iznajmljivačice. On je, kako je sam naveo, fotografisao auto kojim je novinar otišao u Privlaku i saznao broj telefona vlasnika auta, a to je otac novinara.

M.L. je izneo salvu pretnji, od kojih je jedna bila „pazi šta pišeš jer napisano će te koštati“.

Toni Perinić izjavio je za SafeJournalist mrežu da je osetio strah za svoj život te pritisak na rad i da je slučaj prijavio Zadarskoj policiji. Uz prijetnje, njega brine i na koji način je M.L. za kratko vreme došao do broja njegovog oca, vlasnika auta. Da li je u pitanju curenje podataka iz policije ili osiguravajuće kuće?

“Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje pretnje koje je dobio nas kolega Toni Perinić kojem dajemo punu podršku. Ovaj slučaj još je jedan pokazatelj u kakvom ozračju rade naše kolege u lokalnim medijima. Također pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo procesuiranje osoba koje prijete novinarima”, rekao je Hrvoje Zovko, predednik Hrvatskog novinarskog društva.

SafeJournalists mreža se pridružuje Hrvatskom novinarskom društvu u osudi pretnji koje je dobio Toni Perinić i poziva nadležne institucije u Hrvatskoj da što pre sankcionišu M.L. zbog pretnji. Takođe, pozivamo nadležne da otkriju kako je došlo do curenja ličnih podataka oca novinara i da odgovorni za to snose adekvatne posledice.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi