Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Đurović: Crnogorski novinari rade u izuzetno teškim uslovima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

23. 01. 2023.

Autor: DAN Izvor: DAN

Đurović: Crnogorski novinari rade u izuzetno teškim uslovima

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

- U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore, uz uvjerenje da će sloboda medija i unapređenje standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu, uskoro postati naša svakodnevica. 

Crnogorski novinari, nažalost, danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu. 

Kao sveprisutan faktor koji obavještava javnost o svim dešavanjima, edukuje i ukazuje na probleme, te kreira mišljenje građana, mediji moraju biti svjesni svoje snage i uloge koju imaju u državi koja još uvijek svakodnevno prolazi testove demokratske zrelosti- navela je Đurović.

Poručuje: "Objektivno, profesionalno i nezavisno novinarstvo je potreba i osnovni standard svakog demokratskog društva, a novinari čiji je temeljni princip pravovremeno i nepristrasno informisanje javnosti su ključni za stvaranje ambijenta u kome će građani moći da saznaju istinu o društveno-političkoj situaciji u kojoj živimo". 

- Dan novinara Crne Gore je dobra prilika da ukažemo na neophodnost rasvjetljavanja napada na život, tijelo ili imovinu novinara, a posebno ubistva glavnog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića, bez čijeg razrješenja i pronalaženja svih počinilaca i nalogodavaca ovog čina, naša država ne može postati istinsko demokratsko društvo. Tu su i drugi, i dalje neriješeni napadi na novinare, kao što su pokušaj ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i svakodnevni pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze posebno istraživački novinari.

Medijski poslenici apsolutno zaslužuju bolji položaj i veći ugled u društvu i, u tom smislu, moraju imati konstantnu i nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa. 

Uz želju da 2023. godina crnogorskim novinarima donese puno profesionalnog uspjeha i bolje uslove rada, još jednom svim medijskim poslenicima čestitam Dan novinara Crne Gore- navela je Đurović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi