Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  PU Prijedor: Slovenski novinari "dobrovoljno u policiji"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

10. 01. 2018.

Izvor: N1 BiH

PU Prijedor: Slovenski novinari "dobrovoljno u policiji"

Novinarske ekipe iz Slovenije danas borave u Prijedoru gdje istražuju priču o eventualnim neregularnostima kada je u pitanju Dijana Đuđić i pozajmica u iznosu od 450.000 eura predsjedniku slovenske stranke SDS Janezu Janši. Snimanje je prekinula prijedorska policija nakon čega su novinari morali dati izjave u policiji.

Zvezdana Alendarević, portparolka PU Prijedor, za N1 je kazala da su imali više dojava građana da se nekoliko osoba iz Slovenije nalazi na području grada i da vrše snimanje i anketiranje.

"S obzirom da mi nismo imali nikave prethodne najave za to snimanje, poslali smo policijske službenike na teren. Oni su zatekli lica sa snimateljskom opremom, pozvani su u službene prostorije PU Prijedor, sa njima je obavljen informativni razgovor da se vidi kojoj televizijskoj kući pripadaju, zbog čega su tu, šta je cilj njihovog snimanja, a nakon toga su pušteni da nastave sa svojim radom. Lica su pozvana, dobrovoljno su došli, nije bilo nikakvog privođenja", navela je portparolka PU Prijedor za N1.

Zar novinarske ekipe moraju imati neke dozvole da bi snimali anketu po gradu?

"Ne moraju imati, ali oni kod sebe u tom momentu nisu imali nikakvu akreditaciju kojom bi dokazali da pripadaju jednoj novinarskoj kući", kazala je za N1 Alendarević.

Novinarka Pop TV Irena Joveva morala je na informativni razgovor u PU Prijedor. Joveva je za N1 kazala da su ih priveli u Policijsku stanicu u Prijedoru gdje su ih ispitivali o prirodi njihove posjete Prijedoru i uzeli im dokumente.

"Bili smo tamo pola sata i u jednom trenutku su odlučili da je sve OK i da možemo ići", kazala je Joveva za N1.

Slovenske novinarske ekipe su u ovaj grad došle kako bi istraživali priču koja je sinoć objavljena u toj zemlji, a radi se o navodima da je državljanka BiH iz Prijedora Dijana Đuđić pozajmila 450.000 eura na tri rate u tri godine predsjedniku slovenske stranke Socijaldemokratskog saveza Slovenije (SDS) Janezu Janši.

"Došli smo da provjerimo odakle njoj tolike pare, šta radi, čime se bavi i da li je uopšte zakonito jer u Sloveniji nije", kazala je Joveva.

U policijsku stanicu morao je i novinar slovenačkog Kanala A Miha Orešnik. Opisao je susret s policijom, vožnju do Policijske stanice i navode službenika da ''moraju provjeriti da se slučajno ne radi o kakvom terorizmu''.

''Onda je došla policija, zamolili su nas za dokumente, pitali su nas šta radimo, mi smo sve objasnili. Onda su nas pitali imamo li neku dozvolu za snimanje. Ja sam rekao da smo ionako na javnoj površini i da nam za to ne treba neka dozvola. Malo su nas ispitivali, odakle smo, jesmo li prijavili opremu na granici. I onda su nam rekli da moramo s njima na policijsku stanicu i ako nećemo tamo, da će nas silom odvesti. Onda smo pitali - zašto to? I to je bilo najčudanije. Rekli su, moramo to što navodite moramo provjeriti da se ne radi slučajno o kakvom terorizmu. To je bilo najčudnije. Snimke s kamere nam nisu pregledali, ali vožnju do policijske stanice smo snimali telefonom, i naravno oni su to primijetili. Rekli su nam da moramo to izbrisati, da je to neovlašteno snimanje. I na kraju smo veći dio toga izbrisali s telefona'', naglasio je on.

Slovenske novinarske ekipe su u ovaj grad došle kako bi istraživali priču koja je sinoć objavljena u toj zemlji, a radi se o navodima da je državljanka BiH iz Prijedora Dijana Đuđić pozajmila 450.000 eura na tri rate u tri godine predsjedniku slovenske stranke Socijaldemokratskog saveza Slovenije (SDS) Janezu Janši.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi