Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Zovko: Otkaz meni je pritisak na novinarsko društvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

18. 04. 2019.

Autor: Enis Zebić Izvor: Radio Slobodna Evropa

Zovko: Otkaz meni je pritisak na novinarsko društvo

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je saslušanje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i bivšeg novinara i urednika Hrvatske televizije (HTV) Hrvoja Zovka i njegove bivše nadređene na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) Katarine Periša-Čakarun.

Njemu je uručen izvanredni otkaz nakon njezine prijave da se sa njom verbalno sukobio. Zovko kaže da je to pritisak i na novinarsko društvo i traži povratak na posao.

Iako je HRT povukao devet tužbi protiv tjednika Nacional i time broj tužbi protiv medija smanjila za četvrtinu, čini se da ne odustaju od otkaza bivšem izvršnom uredniku jednog od svojih programa, predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku. U srijedu su na zagrebačkom Općinskom sudu svoje iskaze dali Zovko, koji je pokrenuo radni spor kojim traži da ga se vrati na posao i urednica Informativno-medijskog servisa na HTV-u Katarina Periša-Čakarun, temeljem čije pritužbe je Zovko i dobio otkaz.

I dok je Periša-Čakarun prošla pored predstavnika medija, a gospodin u njenoj pratnji bezuspješno pokušao zabraniti fotografiranje, Zovko je za Radio Slobodna Europa (RSE) kazao kako ostaje pri svemu što je dosad izrekao i podsjetio da je on 13. rujna njoj kao svojoj izravno nadređenoj podnio ostavku na funkciju urednika zbog, kako je kazao, pritisaka, cenzure, organizacijskog kaosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji programa HTV 4.

Urednica Periša Čakarun je ostavku prihvatila, ali dva sada kasnije pozvala ga je ponovno na razgovor.

"Onda je došlo do jedne svađe s njom i ta svađa je iskorištena da bi se mene prikazalo kao nekakvog nasilnika i problematičnu osobu. Dobio sam izvanredni otkaz, a da nikada prije – ni u svojoj novinarskoj karijeri niti privatno – nisam kažnjavan niti prijavljivan za bilo što. Smatrao sam da je sve to nezakonito i da se temelji na lažima, i zbog toga sam krenuo u ovaj radni spor", rekao je Zovko.

Unazad nekoliko mjeseci HND upozorava na brojne tužbe protiv novinara i medija i na to da je među aktivnijim tužiteljima čak i jedan javni medij, HRT, koji aktualno ima 26 aktivnih tužbi protiv različitih medija, tužbu protiv HND-a, protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić, i protiv samog predsjednika Društva Zovka.

Prema ocjeni HND-a, sve su te tužbe politički pritisak na medije.

"Ova je priča također jedan od udara na HND-a. Oni su znali na koga udaraju. Moji dodatni problemi na HRT-u su počeli kada sam izabran za predsjednika Društva, jer da to nije tako, ne bi se stalno stavljalo pred mene izbor – ili HRT ili HND. Dakle, ovo nije samo napad na mene kao pojedinca, nego i napad na HND u cjelini", ističe Hrvoje Zovko.

Njegova odvjetnica Vanja Jurić nije željela ništa komentirati.

Profesorica novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović u izjavi za RSE kaže kako u najmanju ruku ne razumije medijsku kuću koja tuži svog novinara zbog angažmana u strukovnoj udruzi.

"To je neprihvatljivo, jer jedna nevladina udruga kao što je HND mora funkcionirati neovisno, a medijima bi trebala biti čast i nešto što je apsolutno prihvatljivo da njihovi novinari tamo rade", ocjenjuje Vilović.

Umjesto toga da jedan medij, i to javni, tuži druge medije, ona se zalaže za dijalog, a ako taj dijalog ne uspije, onda je potreban dijalog medijske i pravosudne struke, sugerira sugovornica RSE.

"Dok god nema ujednačenih kriterija, dotle će biti nevjerojatnih tužbi. Jedino dijalog i dodatno obrazovanje sudaca što su mediji i čemu služe… Ako je već Europa digla od nas ruke, kao što je digla ruke i od nekih drugih zemalja za koje je prije ulaska bila silno zainteresirana, pa smo prepušteni sami sebi i onda se moramo sami izboriti i nastaviti ono što je započeto na nedavnom prosvjedu za slobodu medija", poručuje Gordana Vilović.

Početkom ožujka više od tisuću novinara sudjelovalo je na prosvjedu "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo" u Zagrebu, gdje je iznesen niz zahtjeva – prestanak zloupotrebe sudskih tužbi za pritisak na novinare, zakonska zaštita novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, Vijeća za elektroničke medije, smjena vodstva HRT-a i hitna izmjena Zakona o HRT-u, provođenje Zakona o medijima i statuta medija, onemogućavanje "lokalnim šerifima" da uzurpiraju medije, pronalaženje i kažnjavanje onih koji prijete i napadaju novinare i uvođenje javnih potpora za neprofitne medije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi