Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Novinari protestovali u Sarajevu zbog napada na kolegu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

30. 09. 2019.

Autor: Marija Arnautović Izvor: Radio Slobodna Evropa

Novinari protestovali u Sarajevu zbog napada na kolegu

Oko pedeset novinara se okupilo u ponedjeljak na mirnim protestima ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo, u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Reakcija je to na napad koji se dogodio u petak navečer kada su dvije osobe koje su se predstavile kao navijači ovog fudbalskog kluba prijetnjama natjerale novinara portala radiosarajevo.ba da obriše tekst u kojem je objavio da je jedan navijač FK Sarajevo osuđen u Bjelorusiji zbog posjedovanja 0,16 grama kokaina na pet godina zatvora.

Dvije osobe koje su prijetile novinaru portala Radio Sarajevo uhapšene su u petak navečer, a Sud ih je u nedjelju pustio da se brane sa slobode.

Novinari su na današnjem protestu prošetali do zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, kako bi upozorili da se napadi na novinare i redakcije u Bosni i Hercegovini ne procesuiraju brzo i efikasno.

Protest je završen ispred zgrade institucija BiH gdje su upozorili na kršenje osnovnih novinarskih sloboda i ugroženost novinara.

Organizator protesta je neformalna grupa novinara.

Nedopustivi pritisak na novinare

Vijeće za štampu BiH, te Društvo novinara BiH i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su napad na novinara portala radiosarajevo.ba i naveli da takvi postupci moraju biti kažnjeni.

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopštio je u subotu da su nasilnički napadi i insistiranje za brisanje objavljenog teksta "nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti".

"Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva", saopšteno je iz Vijeća za štampu BiH.

U posljednje dvije godine Linija za pomoć novinarima u BiH je registrovala 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

Prema podacima udruženja BH novinari, ni jedan od počinitelja ovih krivičnih djela nije kažnjen, niti procesuiran na efikasan i brz način.

Jedan od načina zaštite novinara je da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica. Takva inicijativa, koja bi išla kroz izmjene entitetskih Krivičnih zakona pokrenuta je u oba bh. entiteta. No, neizvjesno je da li će dobiti neophodnu podršku.

Istovremeno, čak 27 posto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 posto u Federaciji BiH opravdavaju nasilje nad novinarima, navedeno je u istraživanju koje su ove godine povodom Svjetskog dana medija uradili Udruženje BH novinari i Fondacija Friedrih Ebert.

U poređenju sa prošlom godinom, rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana, za cijelih 14 posto, koji opravdavaju nasilje nad novinarima.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi