Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Potpore za novinare, fotoreportere i snimatelje koji su ostali bez angažmana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

26. 05. 2020.

Izvor: HND

Potpore za novinare, fotoreportere i snimatelje koji su ostali bez angažmana

Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o potpori honorarnim medijskim radnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-a 19 otkazana suradnja, odnosno kojima je onemogućen redovan rad, stoji u odluci Ministarstva koja je rezultat razgovora s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske i Agencije za elektroničke medije.

Honorarcima kojima je otkazana suradnja i onemogućen redovit rad isplatit će se potpora u skladu sa zaključcima Vlade o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa iz ožujka, a prema utvrđenim uvjetima za dodjelu potpore i zahtjevima podnesenima na propisanom obrascu, navodi se u Odluci.

"Hvala svima koji su sudjelovali u razgovorima koji su rezultirali ovakvom odlukom. Kriza je pogodila i medijski sektor, koji se pokazao posebno važnim u ovakvim situacijama. Nadamo se da će ova pomoć dobro doći našim kolegicama i kolegama da lakše prebrode vrijeme dok ne pronađu nove angažmane. HND će uvijek braniti interese i prava svih medijskih radnika. Zbog toga smo od Vlade tražili da poduzme niz mjera. Prvi korak je učinjen, sada slijedi dugoročnije rješenje. Borba se nastavlja", kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Predsjednica SNH-a Maja Sever osvrnula se na odluku i kazala kako novinarski sektor proživljava teške dana. "Ljudi su ostali bez posla, mnogima koji rade srezane su plaće, budućnost je neizvjesna. A u ovoj krizi jasno se vidjelo koliko je novinarstvo važno i društvu i javnosti potrebno. Ova potpora tek je pomoć za ljude koji su najugroženiji i koji su ostali bez angažmana i bez prihoda. Nadam se da će im pomoći da prebrode krizu do skorog novog angažmana. Sve je više freelancera i honoraraca jer je poslodavcima takve ljude lakše otpustiti u kriznim situacijama, odnosno otkazati im suradnju. Zadatak sindikata jest da se izbori za njihovu socijalnu zaštitu i zaštitu njihovih radnih prava. Zato borbu nastavljamo", istaknula je Sever. 

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske od početka krize zalagali su se za što bržu, kvalitetniju i adekvatniju pomoć novinarima i novinarstvu pogođenima ovom krizom te su svoje zahtjeve i prijedloge iznijeli u dokumentu Hitne mjere za spas novinarstva, kojim se od Vlade tražilo da donese kratkoročne i dugoročne mjere potpore. Ovo je prvi korak pomoći onima koji su najugroženiji i koji su ostali bez prihoda i bez posla.

Pravo na potporu ostvaruje se na temelju ispunjene prijave kojom se evidentiraju osnovni kriteriji: opći podaci, status i dokazi o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje honorarne medijske djelatnosti te financijski podaci o poslovanju honorarnih medijskih djelatnika.

Za provedbu postupka zaduženo je Vijeće za elektorničke medije, koje je dužno dostaviti Ministarstvu kulture konačnu listu za isplatu potpore. Obrasci su dostupni na mrežnim stranicama Agencije za elektorničke medije.

Podnositelji ispunjavaju obrasce i prilažu isprave kojima dokazuju pravno odlučne činjenice za isplatu potpore; da im je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja, odnosno onemogućeno redovno djelovanje u razdoblju na koje se potpora odnosi. Isplate ovise ponajprije o mogućnostima i priljevu sredstava iz državnog proračuna te su stoga podložne revidiranju.

Podnositelji prijave koji ostvare pravo na potporu obavijest će dobiti na adresu elektroničke pošte, a lista svih odobrenih potpora objavit će se na mrežnim stranicama AEM-a.

Mjerom su obuhvaćeni novinari, fotoreporteri i snimatelji.

Više možete pogledati na aem.hr, snh.hr min-kulture.hr.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi