Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Šta je šokiralo Oliveru Zekić na sednici REM-a?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Šta je šokiralo Oliveru Zekić na sednici REM-a?

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je danas da je „šokirana“ kada je druga članica Judita Popović rekla da je članica Liberalno-demokratske partije.

„Malo sam šokirana. Mislila sam da ste izašli iz stranke“, rekla je Olivera Zekić na današnjoj sednici Saveta REM-a na kojoj se odlučivalo o izricanju mere televizije Hepi zbog uvreda na račun lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića u emisiji „Goli život“, ali o pokretanju postupka jer je Jovanović na toj televiziji vređao advokata Gorana Petronijevića i neimenovane članove Advokatske komore Beograda.

Popovićeva je rekla da emisija u kojoj je vređan Jovanović nije „slučajan i pojedinačan“, već da je reč o „sistematskom pristupu“ za koji „postoji lek“.

„Upitala bih Milomira Marića, da je sada prisutan, da li su novinari televizije Hepi upoznati sa Zakonom o elektronskim medijima, u šta ne verujem. Te emisije su koncipirane da dođe do incidenta. Ako postoji namera da se pošalju političke poruke, to je veći problem“, rekla je ona.

Zekićeva je Popovićevoj rekla da je ona članica REM-a, a ne zastupnica političke stranke. Popovićeva je odgovorila da nema funkciju u LDP-u, kao i da nije imala nameru da „ugradi svoje političko razmišljanje“ u izlaganje.

Pravnik Milan Antonijević za Udruženje novinara Srbije (UNS) kaže da ukoliko postoji deo predmeta sednice REM-a u koji je uključen lider LDP-a, može da se traži da se Popovićeva, kao članica te stranke, izuzme od glasanja. „Zakon u tom slučaju ne poznaje ograničenja. Znajući Juditu i njene pravne stavove, sigurno nije napravila grešku“, kaže Antonijević.

Inače, u članu 12 Zakona o elektronskim medijima stoji da član Saveta REM-a ne može biti „lice koje obavlja javnu, odnosno funkciju u političkoj stranci u smislu propisa kojim se uređuju pravila u vezi sa sprečavanjem sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija“.

Antonijević za UNS kaže da je Zakon jasan, odnosno da je nespojivo da član Saveta REM-a ima funkciju u političkoj stranci, što nije u ovom slučaju. „Zaista treba analizirati nezavisnost svakog člana Saveta i njihov rada na sednicama. Mislim da se ti stavovi vide i prema izveštajima o njihovom radu“, kaže on.

Ipak, kaže, da kada je reč o Juditi Popović, treba da se više bavimo njenim inicijativama koje nisu podržane u REM-u. „Zašto inicijative koje je predlagala nisu prošle, iako su zaista bile u skladu sa onim što su obaveze ovog nezavisnog tela?“, pita Antonijević.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

11.06.

2020.

Вукица [neregistrovani] u 16:32

Re: Како?

Иако је Ваше питање УНС-у потпуно логично, нећете добити одговор, јер УНС сачињавају и новинари који подржавају оне који су тренутно на власти, и они који су "антипротивни" свему што та иста власт уради, макар и добро било. А правник Антонијевић је "приупитан за мишљење" само да ми, обични смртници, закључимо како се све по закону ради у РЕМ-у, а у Удружењу поготово. Нема више несврстаних нигде, па ни у новинарству, дошло такво доба...

Odgovori
čet

11.06.

2020.

dragiša [neregistrovani] u 11:16

UNS DA REAGUJE ZVANIČNO,A NE SAMO DA REGISTRUJE

Gospodine Antonijeviću,odlučite se: može li članica REM-a biti član stranke,bilo koje?Vi jednostavcno, prema ovoj vašoj ozjavi, verujete na "blanko" dotičnoj gospodji,a to što je neprimereno,nemoralno,da ne govorim o Zakonu, to Vas ne interesuje. Time po ko zna koji put se legitimizujete da ste interesno opredeljeni i da se je jasno koje principe i šta zastupa Vaša organizacija,tkz. nevladina, treba REM veoma jasno da kaže štza se dogadja ,jer onomad se jedan član dopisuje sa Marinikom Tepić i jasno kaže da "zastupa njene stavove". UNS bi morao da reaguje,a ne samo da beleži ovakve stvari.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi