Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pokrenut postupak protiv Televizije Šabac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Pokrenut postupak protiv Televizije Šabac

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odlučilo je da pokrene postupak za izricanje mere protiv Televizije Šabac, zato što se u programu te televizije oglašavala Ruska stranka izvan predizborne kampanje.

U programu Televizije Šabac objavljen je spot Ruske stranke u trajanju od 30 sekundi 29. februara, 1. i 3. marta, iako su izbori raspisani 4. marta, što je suprotno Zakonu o elektronskim medijima kojim je zabranjeno političko oglašavanje van predizborne kampanje.

Inače, Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojem na vlasti nije Srpska napredna stranka.

Podsetimo, Savet REM-a je na istoj sednici, koja je održana u sredu, televiziji Hepi izrekao privremenu meru zabrane prikazivanja emisije „Goli život“ na nedelju dana, kao i meru upozorenja zbog emisije „Dobro jutro, Srbijo!“ u kojoj je vlasnik i glavni urednik „Informera“ Dragan J. Vučićević vređao glavnog urednika NIN-a Milana Ćulibrka.

Tema emisije u kojoj je bio Vučićević bila je distribucija dnevnih listova u privremenoj kovid bolnici na Sajmu. Ćulibrk je prethodno u „Utisku nedelje“ rekao da je to plaćeno državnim novcem, a potom uputio izvinjenje zbog te izjave, jer nije bila tačna. Voditeljka je tražila od Vučićevića da se uzdrži od uvreda jer urednik NIN-a nije prisutan, na šta on nije reagovao.

Ove mere televiziji Hepi izrečene su zbog povrede odredbi člana 50. i 51. Zakona o elektronskim medijima i člana 27. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (govor mržnje i povreda ljudskog dostojanstva).

Protiv televizije Hepi pokrenut je i postupak za izricanje mere i zato što je lider LDP-a Čedomir Jovanović vređao u emisiji „Dobro jutro, Srbijo!“ advokata Gorana Petronijevića i neimenovane članove Advokatske komore Beograda. Povod za gostovanje Jovanovića bio je prethodni verbalni sukob sa pevačicom Svetlanom Ražnatović u emisiji „Hit tvit“ na Pinku.

Na istoj sednici, Savet Regulatora je doneo odluku o obustavljanju postupka za izricanja mere protiv televizije Kopernikus zbog emisije Vladimira Đukanovića, funkcionera Srpske napredne stranke i narodnog poslanika, zato što je ona, u međuvremenu, ukinuta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi