Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako je Fejsbuk u Srbiji počeo borbu protiv lažnih vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 08. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Kako je Fejsbuk u Srbiji počeo borbu protiv lažnih vesti

Dok jedni smatraju da su društvene mreže jedina slobodna platforma koja podržava slobodu izražavanja, drugi kažu da one predstavljaju oružje za prljavu borbu lažima sa neistomišljenicima. Nedavno je kompanija Fejsbuk u Srbiji objavila rat lažnim vestima, uz pomoć AFP-a i Istinomera.

Da domovi zdravlja evidentiraju decu za vakcinu protiv kovida-19, da su bris testovi za virus korona rizični za krvno-moždanu barijeru i fotografije koje prikazuju masovna okupljanja u Berlinu protiv virusa, sveže su objave na društvenoj mreži Fejsbuk za koje su novinarke novinske agencije Frans pres (AFP) utvrdile da su netačne

Sa AFP-om, Fejsbukov partner u lovu na lažne objave u Srbiji na ovoj društvenoj mreži je i portal Istinomer. Kompanija Fejsbuk će praktično smanjiti vidljivost lažnih vesti u Srbiji i do 80 odsto, a onima koji ih učestalo budu širili biće ukinuto i oglašavanje na toj platformi.

Novinarka Katarina Subašić sa koleginicom Marion Dotri u AFP-u iz Beograda razotkriva netačne ili delimično tačne informacije na Fejsbuku, koje se od jula objavljuju na servisu „AFP Činjenice“ na srpskom jeziku. Tokom jula su otkrile 13 takvih objava na Fejsbuku. Provera činjenica ili „fekt-čeking“ na ovoj platformi, osim Srbije, pokriva Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru.

„To za korisnike Fejsbuka konkretno znači da će moći da vide ako je neka objavljena vest lažna, a i manje će takvih informacija viđati jer Fejsbuk vidljivost takve objave smanjuje i do 80 odsto, a stranice koje često objavljuju netačne informacije ne mogu da profitiraju od reklama i manje su vidljive na Fejsbuku“, objašnjava Subašićeva.

Dodaje da svima koji su podelili takvu objavu na Fejsbuku treba da bude jasno da će ta objava  biti vidno obeležena uz link ka njihovoj priči kojom se dokazuje da njihova objava nije tačna.  

„U partnerstvu sa Fejsbukom, iako je naš rad potpuno nezavisan i vođen  isključivo uredničkim i etičkim principima svetske novinske agencije AFP, čiji smo deo, priče i objave za koje dokažemo da su netačne ili delimično tačne tako ocenjujemo i na ovoj društvenoj mreži“, kaže za UNS Subašićeva.

Proveru činjenica na Fejsbuku dugogodišnje dopisnice sa Zapadnog Balkana Subašićeva i Dotri biraju same sa društvenih mreža i u medijima, a nadaju se da će im i čitaoci vremenom slati informacije koje im se učine sumnjivim i koje bi želeli da mi proverimo. 

„Nadamo se da će najveći broj korisnika Fejsbuka pozdraviti proveru činjenica na lokalnom jeziku i da ćemo time smanjiti širenje lažnih vesti u regionu. Korisnike Fejsbuka i naše čitaoce pozivamo da nam prijavljuju sumnjive objave i zahtevaju njihovu proveru čime će doprineti zajedničkoj borbi protiv lažnih vesti“, navodi iz AFP-a Subašićeva.

Cilj provera činjenica na Fejsbuku je da se „razobliče netačne informacije i da se čitaocima i korisnicima društvenih mreža skrene pažnja na njih i pruži tačna i pravovremena informacija“. Iz AFP-a kažu da ih čitaoci, osim preko sajta „AFP Činjenice“, mogu kontaktirati i na društvenim mrežama ovog servisa.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

21.09.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:31

PREKINITE VIŠE SA IZVEŠTAJUMA O CORONI

DA SE JEDNOM PREKINE VIŠE SA PODACIMA O CORONI NA TELEVIZIJI JER SU DOSADILI I BOGU I NARODU PRESTANITE DA PLAŠITE NARODA JER POSTOJE OSOBE KOJE SE STVARNO PLAŠE CORONE , ZA RAZLIKU OD NAS VEĆINE KOJI ZNAJU DA JE SVE TO TEŠKA PREVARA . NAROD ZNAJUĆI KAKVA JE VLAST KOJA VODI OVU DRŽAVU NE ŽELI VIŠE TAKVA PONIŽAVANJA I MALTRETIRANJA. OVIMA NA VLASTI NAROD NIŠTA NE VERUJE JER SU GA STO PUTA SLAGALA I PREVARILA.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi