Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Gajović: Nikad se ne bih pomirio sa prodajom „Politike“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 08. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Gajović: Nikad se ne bih pomirio sa prodajom „Politike“

Da list „Politika“ treba da bude u vlasništvu države, smatra državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, ali i novi generalni direktor Politike AD Zoran Mošorinski. U Medijskog strategiji, međutim, piše da država treba da napusti sve medije, kao i da se njihova privatizacija okonča.

Gajović za UNS kaže da „Politikina“ kuća „zaslužuje reformu“. Smatra da Politika AD i Politika novine i magazini (PNM) treba da se „ujedine“, kao što je to bilo nekada, i da takva medijska kuća bude u „većinskom paketu države“. Nije za prodaju „Politike“ i njenog brenda.

„’Politika’ je srpski brend i sa njim se ne može trgovati. Naprotiv, treba ulagati i pomoći mu“, kaže on i dodaje da je rešenje za „Politiku“ i da država odredi novi menadžment te kuće.

„’Politika’ bi trebalo da bude izuzeta iz postupka prodaje na tržištu. To bi bio leks specijalis. Ne mogu da vidim ‘Politiku’ privatizovanu. Nikada se ne bih pomirio sa tim“, kaže Gajović, bivši glavni i odgovorni urednik „Ilustrovane Politike“.

Ipak, u Medijskoj strategiji, koja je usvojena krajem januara ove godine, stoji da treba da se sačini i sprovede plan potpunog izlaska države iz vlasništva u privrednom društvu Politika AD.  

Gajović, suprotno, kaže da je interes građana da se „Politika“ ne privatizuje, jer je ona „srpski brend, tradicija, kultura“. Pita i da li su članovi radne grupe koji su radili na Medijskoj strategiji to znali, pre nego što je usvojena. 

Krajem jula, Politike AD, koja ima 50 odsto udela u vlasništvu PNM-a, izdavača dnevnog lista „Politika“, dobila je novog generalnog direktora Zorana Mošorinskog. On je za UNS rekao da se „nada“ da će „Politika“ „ostati državna“, kao i da će doći do spajanja Politike AD i PNM-a.

Osim Politike AD, u kojoj je država najveći akcionar, druga polovina PNM-a u vlasništvu je Ist medija grupe koja se dovodi u vezu sa biznismenom Miroslavom Bogićevićem.

Ist medija grupa preuzela je 50 odsto vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu. 

Politika AD, suvlasnik PNM-a, izdavač je magazina Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, dok PNM izdaje listove „Politiku“ i „Sportski žurnal“.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

13.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 13:42

Re: тачна дијагнозТ

Потпуно тачна дијагноза. Слажем се да је Политика тренутно у погрешним рукама. И крајње је време да неко крене да је спасава, док не буде касно.

Odgovori
čet

13.08.

2020.

Mali Budo [neregistrovani] u 07:38

Re: MALI AKCIONARI (2)

Ulazak u svaku novu svojinsku transformaciju podrazumeva jasno određenje prema malim akcionatrima.Medijska kuća koja želi da ostane lider u tom poslu ne sme to pitanje da gura pod tepih.Gde su sada oni silni predesdnici Skupština akcionara? Njihov glas bi bio značajan i od koristi.Politika mora da se čuva od najezde novih skakavaca, jer iskustva sa Miloševićevim urednicima, Wacom i izvesnoim Bogićevićem, opominju da lako "oko mogu baciti" najnoviji preletačevići, odnosno partokratski biznismeni.Ovo je ozbiljno pitanje koje ne mogu rešavati izbezumljeni likovi iz aktuelnog Ministarstva za kulturu i informisanje.

Odgovori
sre

12.08.

2020.

Sasha [neregistrovani] u 18:49

fuj

Dobro je da ste prodali jagodinski Novi put. Novine, radio i televiziju za sitne pare, a što se Poltike tiče, a i Tanjiga... pozdravite vaše!

Odgovori
sre

12.08.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 16:44

Мали акционари

Слажем се са мишљењем државног секретара и новог генералног директора Политике АД. Нико, међутим, није поменуо како би се кретала вредност акција Политике, а посебно шта ће бити са правима малих акционара?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi