Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UO RTS-a tražiće tumačenje o Bujoševiću od Skupštine i Ministarstva kulture
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 08. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

UO RTS-a tražiće tumačenje o Bujoševiću od Skupštine i Ministarstva kulture

Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) tražiće od Skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja tumačenje da li Dragan Bujošević dva puta može biti imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a, izjavio je predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić.

Predsednik UO RTS-a za UNS objašnjava da će Bujošević biti vršilac dužnosti generalnog direktora javnog servisa, dok im tumačenja nadležnih ne budu dostavljena, kao da će i Regulatornom telu za elektronske medije biti upućeno obaveštenje o ovoj situaciji.

Inače, u Statutu RTS-a i Pravilniku o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor, nije precizirano da li isti vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a može imenovan biti dva puta.

Dragan Bujošević od 5. maja, kada mu je istekao petogodišnji mandata, obavlja funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a.

Vuletić kaže da je UO RTS-a juče raspisao novi konkurs za imenovanje generalnog direktora, zato što niko od predloženih kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu. Dalja procedura i rokovi za izbor generalnog direktora RTS biće ista, kao i po prethodnom konkursu.

„Od objavljivanja konkursa u ‘Službenom glasniku’ Republike Srbije, za šta se čeka termin, i jednom dnevnom listu teče rok od 30 dana za prijave kandidata“, navodi za UNS Vuletić.

Na pitanje da li je očekivao da generalni direktor ne bude izabran, Vuletić je UNS-u rekao da "ništa" nije očekivao, ali da je imao mišljenje o kandidatima nakon što su Upravnom odboru predočili program RTS-a za mandatni period. Svoje mišljenje, ali i broj glasova koji su kandidati dobili na jučerašnjoj sednici UO, Vuletić nije želeo da kaže.

Članovi UO RTS-a na sednici nisu izabrali generalnog direktora RTS-a, zato što kandidati – snimatelj, direktor fotografije Vasko Vasović i odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović nisu dobili dvotrećinsku podršku. Oni su bili jedini koji su, ispunivši formalne uslove konkursa, ušli u uži krug za generalnog direktora RTS-a.

Među pet prijava koje su pristigle na konkurs bila je i Dragana Bujoševića, koji je generalni direktor RTS-a od 2015. godine. Međutim, njegova prijava na konkurs nije potpisana, pa je UO RTS-a konstatovao da ona ne ispunjava uslove konkursa.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

29.08.

2020.

Milan Đokić [neregistrovani] u 21:31

Pitanje

Da li je moguće da za izbore generalnog direktora RTS-a treba dvotrećniska većina a za šefa države 50% plus još samo jedan glas od izašlih glasača? Da li je jači šef države (koliko god ga neko voleo ili mrzeo) ili general RTS-a? Može li neko da otkuca i postavi objašnjenje? Volero bih da znam. Pozdrav iz Užica.

Odgovori
pon

24.08.

2020.

Вукица [neregistrovani] u 10:16

Re: Да ли је?

Увек је лакше критиковати оне који нешто раде, него (у)радити! Оставимо УО РТС-а да на миру ради свој посао, без додатних притисака, јер за то су људи бирани. (Није много њима до Бујошевића стало. Мислим да се просто плаше да на његово место не доведу неког још горег, па да се и Јавни сервис претвори у "Задругу" , или нешто слично. Јер, и од најгорег постоје гори...)

Odgovori
čet

20.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 15:44

Bestidno

Ovo je bestidno što je RTS-u uradio Upravni odbor. Ni Sinod se ne rastaje dok ne izabere patrijarha, ni iz Vatikana se ne izlazi dok dim ne označi novog papu, samo se UO RTS-a ovako sramno poneo. Prvi put ima dva kandidata i to iz svoje kuće i ne izaberu nikog. Dva puta se odlaže sednica kao da nečiji mig čekaju.
Ako su nezadovoljni obojicom kandidata, zašto to nisu rekli,kao i razloge odbijanja, bilo bi časno.
Da li je cilj ponovni izbor Bujoševića, prvo v.d. pa za stalno.
Hrabro su otkačili Bujoševićevu prijavu na konkurs jer nije POTPISAO PRIJAVU (sraman razlog), a sada još sramnije kusaju to što su uradili i biraju ga u vd stanje. Ovakvo ponižavanje RTS-a i struke nije zabeleženo u istoriji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi