Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako je advokat Simonovića zaključio da je novinar pucao iz kuće koja je gorela
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 09. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kako je advokat Simonovića zaključio da je novinar pucao iz kuće koja je gorela

Ni u izveštaju veštaka balističara, niti u izjavi Aleksandra Marinkovića, okrivljenog da je neposredni napadač kuće novinara Milana Jovanovića, ne tvrdi se da su u noći kada je kuća zapaljena ispaljeni hici iz pištolja, ali advokat Dragoljuba Simonovića kaže da sve činjenice ukazuju da je novinar sporne noći pucao na Marinkovića.

Novinar Jovanović za UNS kaže da je „laž“ da je u noći kada mu je izgorela kuća pucao, te da nije posedovao oružje u kući i da ima dokaze za to. „Bio sam u nesvesti te noći, nisam mogao da se krećem. Svim silama se trude da ovaj sudski postupak krene drugim tokom. Tom se izjavom neću baviti na ovom suđenju. To je kleveta“, rekao je novinar.

Okrivljeni Marinković na saslušanju je izjavio da je te noći, bežeći sa mesta napada, čuo „nešto poput pucnja“. „Nisam se okretao da vidim šta je. Pomislio sam da je puklo neko staklo. Nisam osetio nikakav dim dok sam bežao. Napominjem da se nisam osvrtao iza sebe“, izjavio je Marinković na saslušanju 23. decembra 2018. godine.  

U prisustvu advokata i zamenika javnog tužioca Marinković je priznao, stoji u zapisniku o saslušanju u koji je UNS imao uvid, da je 12. decembra 2018. godine oko 3 sata ujutru u Vrčinu, u ulici Grobljanska 21 izazvao požar u garaži te kuće.

U nalazu veštaka balističara, u koji je UNS imao u uvid, stoji da se „ne može sa sigurnošću utvrditi“ da li je čaura koja potiče od pištoljskog metka kalibra 7,65mm „opaljena iz nekog vatrenog oružja ili je do aktiviranja metka došlo kao posledica dejstva visoke temperature i plamena“.

Piše da je čaura dostavljena „bez inicijalne kapisle i sa vidljivim tragovima dejstva plamena, a plašt predmetne čaure je pokidan i otvoren u donjoj polovini“. „Činjenica da je kod sporne čaure došlo do kidanja čaure i ispadanja inicijalne kapisle bi odgovarala slučaju aktiviranja metka usled dejstva plamena“, navodi se u nalazu veštaka balističara.

Jela Deljanin, supruga novinara rekla je pred sudom da je u noći kada im je zapaljena kuća čula dva, tri pucnja, a zvuk je bio sličan petardi.

„Izašla sam na terasu i videla automobil koji odlazi. Ka garaži sam videla plamen i dim. Pojurila sam ka prizemlju i kroz gusti dim, lavovskom snagom, izvukla supruga napolje“, kazala je Deljanin, koja je na svedočenju rekla da je novinar bio omamljen od gustog dima i lekova, te da je zbog toga odmah prebačen u hitnu pomoć.

Svoju verziju priče o čauri, koja je nađena ispred izgorele kuće novinara Jovanovića, nedavno je izneo advokat bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, okrivljenog da je naložio paljenje kuće.

Iako se u medijima stalno ponavlja da je na novinara Jovanovića sporne noći pucano, rekao je advokat Vuković, utvrđeno je da je zapravo Jovanović pucao na neposrednog napadača kuće Marinkovića. Vuković čak zamera medijima što se ovom slučaju ne čuje druga strane.

Za UNS je advokat Vuković rekao da „sve činjenice ukazuju“ da je te noći Jovanović pucao na direktnog napadača kuće novinara Marinkovića. Imaju svedoke, kaže, koji su čisteći njegovu kuću našli oružje u kući, a da to policija na uviđaju nije zatekla.

„Imate izjavu Marinkovića koji je rekao da je za njim pucano. Činjenica je da je pored garaže nađena čaura i da je Jovanović posedovao ili poseduje pištolj. Veštak se izjasnio da na osnovu te čaure postoji jednaka verovatnoća da je pucano ili da je izgorela u požaru“, izjavio je taj advokat.

Marinković – naneo sam zlo 

U zapisniku o saslušanju navodi se da je Aleksandar Marinković izjavio da je na predlog Igora Novakovića, da bi mu otpisao dug od 350 evra, izazvao požar garaže novinara Jovanovića. Novakovića zna kao „lokalnog zelenaša“. Marinković, stoji u zapisniku, nije znao ko živi u kući, niti da je Jovanovića novinar i bivši policajac. 

Marinković, nadimka Kloki, kome se zbog bekstva sudi u odsustvu, rekao je da je ponuda za otpis duga Novakovića bila da „zapali jedan mercedes A klase koji se nalazio u jednoj garaži“. Međutim, Novaković je na jednom od suđenja rekao da je Marinkoviću tražio da ošteti automobil na adresi Grobljanska 21, a da paljenje nije pominjao. 

„Igor mi je tada rekao da će mi po obavljenom poslu dati još 500 evra da me čast“, stoji u zapisnik, u kojem piše da mu je novac 14. decembra 2018. godine Novaković dao, kao i da je to bio njihov poslednji susret. 

Marinković je, stoji u zapisniku, rekao da ga je njegova „dobra drugarica“ Bojana Cvetković Šijački dovezla do mesta napada, ali da ona nije znala šta će da uradi. 

„Pre nego što je došla kolima po mene, sipao sam u staklenu flašu zapremine jednog litra benzin ili neku drugu tečnost koju moj deda koristi za motokultivator i motornu testeru kao pogonsko gorivo, ali nisam napravio motolovljev koktel“, naveo je Marinković, koji je tu flašu, fantomku i ciglu stavio u ranac. 

Dok je išao ka garaži kuće novinara Jovanovića stavio je fantomku na glavu, a iz ranca je izvadio flašu i ciglu. 

„Preko grlića flaše stavio sam krpu koju sam prethodno potopio tim benzinom. Preko te krpe stavio sam čep od flaše. Krpu sam zapalio plamenom upaljača, usled čega se plamen rasplamsao na krpi. Ciglom sam razbio prozor garaže. Zapaljenu krpu sa benzinom, koji se nalazio u flaši ubacio sam u unutrašnjost garaže“, stoji u zapisniku. 

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića i sklopila sporazum o priznanju krivičnog dela. Osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. 

„Svojim iskazom ne želim da nikoga teretim, već želim da se na ovaj način iskupim prema tim ljudima kojima sam naneo zlo“, naveo je Marinković, za kojim je raspisana poternica.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi