Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Politika bez glavnog urednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 09. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Politika bez glavnog urednika

Najstariji dnevni list na Balkanu Politika već nedelju dana nema glavnog urednika jer je vršiocu dužnosti glavnog urednika Žarku Rakiću 10. septembra uručeno rešenje o odlasku u penziju, a nije imenovan ni glavni urednik ni vršilac dužnosti Politike, saznaje Udruženje novinara Srbije.

Od urednika Politike se može saznati da se Rakić krajem prošle nedelje odjavio sa viber kolegijuma, preko kojeg se Politika uređuje od uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona, kao i da je Rakić obavestio svoj uređivački tim da više ne koristi službeni telefon.

Viber kolegijum do imenovanja glavnog urednika vodi zamenik urednika Marko Albunović, koji za UNS nije želeo da komentariše status urednika Politike.

Rakiću je krajem prošle nedelje uručeno i rešenje o odlasku u penziju, ali direktorka Politike NM Mira Glišić Simić, koja je je na tu funkciju imenovana još 2008. godine za vreme vladavine Borisa Tadića, nije obavestila članove kolegijuma niti redakcije ko će obavljati dužnosti glavnog urednika najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.     

Prethodne glavne urednike Politike imenovala je Skupština Politika ali se ona, prema saznanjima UNS-a, nije sastajala čitavih pet godina. 

Žarko Rakić obavljao je funkciju vršioca dužnost glavnog urednika četiri godine i tri meseca, što nije zabeleženo u istoriji Politike dugoj 116 godina. 

Komentari (3)

ostavi komentar
ned

20.09.

2020.

Rade Tanasković [neregistrovani] u 19:32

Re: najstariji list u problemu?

A, jel problem neki da se zna? Imate neki razlog da brinete?

Odgovori
ned

20.09.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 11:47

Јавност има право да зна

"Политика" је најстарији дневни лист на Балкану и национална вредност Србије. За време Тадићеве владе Мирка Цветковића "Политика" је доживљавала најтеже дане у својој историји. Јавност има право да зна ко је главни и одговорни уредник "Политике" , а поготову Удружење новинара Србије.

Odgovori
pet

18.09.

2020.

Maleni [neregistrovani] u 15:49

Komwntar

A sto se vi brinete sto PNM nema urednika..imate nekog da predlozite.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi