Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Štampanje lista „Nova“ – posao koji se ne može ili ne sme prihvatiti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 04. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Štampanje lista „Nova“ – posao koji se ne može ili ne sme prihvatiti

Štamparija Borba nema „tehnološku sigurnost“ za štampanje još jednih novina, dok je Grafoprodukt napustio program štampe listova, odgovorili su u tim štamparijama Udruženju novinara Srbije (UNS) na navode da nisu prihvatile štampanje lista „Nova“ u vlasništvu kompanije Junajted medija, koja je najavila da pokreće ovaj dnevnik.

Kompanija United Media (Junajted medija) saopštila je prošle nedelje da štamparije Politika, Borba, Ringier Axel Springer, Kolor pres, Grafoprodukt, uz različita objašnjenja, posle dva meseca pregovora, nisu prihvatile štampanje novog lista „Nova“. „Od ćutanja, rečenice da ‘nemaju kapaciteta za taj posao’, preko ’trenutno pokvarenih mašina’ nizali su se izgovori zašto ne žele a retki su oni koji su otvoreno izgovorili da se plaše reakcije vlasti“, navela je ova kompanija.

Da li je reč o „izgovoru“ ili stvarnim mogućnostima, UNS-u je odgovoreno u Štampariji Borba, kao i novosadskom Grafoproduktu, dok od štamparija sa većim kapacitetima - Politika, Ringier Axel Springer i Kolor pres, odgovori nisu stigli do objavljivanja teksta.

Na pitanje da li je uređivačka politika medija u vlasništvu Junajted grupe imala uticaj da štampanje lista „Nova“ ne prihvati, u Borbi za UNS odgovaraju da se ne bave uređivačkim politikama, već štampom. U štampariji Grafoprodukt, pak, kažu za UNS da su i sami u bliskoj prošlosti imali problema za štampanjem listova sa „nešto drugačijom“ uređivačkom politikom.

U Štampariji Borba za UNS navode da zvaničnog upita za štampanje lista „Nova“, međutim, nije bilo. „Zvanično nismo ništa odbili ni prihvatili, jer zvaničnog upita nije ni bilo. U nezvaničnom razgovoru smo predočili naše mogućnosti“, rečeno je UNS-u u Borbi i dodaju da imaju ograničene mogućnosti kada je reč o štampanju listova.

„’Štamparija Borba’ a.d. ima ograničene tehničko–tehnološke mogućnosti, tako da od tri jednu dnevnu novinu štampa na staroj mašini, koja nije u mogućnosti da odgovori na savremene zahteve. To praktično znači da nema tehnološku sigurnost za štampanje još jedne dnevne novine“, navode u ovoj štampariji.

Na pitanje UNS-a da li uređivačka politika medija u vlasništvu Junajted grupe ima veze sa odlukom o štampanju lista „Nova“, UNS-u su u Štampariji Borba odgovorili da ovo preduzeće „štampa novine, ne bavi se uređivačkim politikama“. „Kod nas se štampaju dnevni listovi ‘Večernje Novosti’ i ’Danas’“, ističu.

Direktor štamparije Grafoprodukt Goran Rađenović potvrdio je za UNS da nisu prihvatili štampanje lista „Nova“, ali da je „osnovni i jedini razlog zbog kog ne mogu prihvatiti taj posao nedostatak proizvodnih kapaciteta, nastao usled preusmeravanja njihove štamparije na drugi proizvodni program“.

„Do pre dve godine smo u mašinskom parku raspolagali i mašinom za štampu novina, a kojom smo mogli odgovoriti na zahtev za svakodnevnu štampu traženog tiraža lista ‘Nova’. Prevashodno zbog veoma loše finansijske situacije većine novina koje smo tada štampali (Somborske novine, Nove kikindske, Vršačka kula) a koja je u velikoj meri uticala na naše poslovne performanse, bili smo prinuđeni da mašinu prodamo i u potpunosti se preorijentišemo na drugi program štampe (reklamni katalozi velikih tiraža) instalacijom nove linije za akcideničnu roto-štampu, čime smo u potpunosti napustili program štampe novina“, navodi Rađenović.

U pisanom odgovoru, direktor štamparije Grafoprodukt objašnjava za UNS i da je ta štamparija već imala probleme zbog uređivačkih politika listova koje su ranije štampali a na koje je, navodi, „uz izuzetak nekih lokalnih medija, slabo ko reagovao“. „Ono što se nama, kao malom i nezavisnom preduzeću, dešavalo u bliskoj prošlosti lično smatram glavnim razlogom zbog kojeg se niko ne usuđuje da preuzme posao štampe novina sa ‘nešto drugačijom’ uređivačkom politikom“, navodi on.

Rađenović je UNS-u poslao i tekstove iz 2014. godine kada je Grafoprodukt, koji je štampao 14 vojvođanskih nedeljnika, među kojima su bili NS reporter, Somborske, Nove kikindske novine, Subotičke novine, List Zrenjanin, Vršačka kula, Bačkopalanački nedeljnik, Tabloid, Građanski oglasnik, bio zatvoren, odlukom Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a. Mesec dana kasnije ova štamparija dobila je usmenu dozvolu za rad u većem delu objekta, preneo je portal 021.

Gostujući u emisiji TV N1, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović izjavio je, podsetimo, da dnevni list „Nova“ niti jedna štamparija neće da štampa. „U Srbiji ima šest, sedam mašina, koje bi to mogle da štampaju. I tražili smo da platimo, čak sam nudio i više nego što je tržišna cena. Niko neće da nas štampa. Možda neke zaista nemaju kapaciteta, jer su prebukirane, ili nemaju tehničkih uslova. Niko nije rekao da neće, svi su rekli da – ne mogu. To je problem“, izjavio je Simonović.

Nakon ovog gostovanja, kompanija Junajted medija, u okviru koje posluju televizije i portali N1, Nova S i list Danas, 20. aprila reagovala je saopštenjem. „Kao posledica kontrole medija od strane vladajućeg establišmenta, strah i autocenzura toliko su se duboko uvukli u svaku poru društva te smo svedoci da 2021. godine u celoj Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja novog dnevnog lista ‘Nova’ koji je zamišljen kao alternativa postojećoj slici u štampanim medijima“, saopšteno je iz Junajted medije.

Junajted medija je, zatim, uputila pismo premijerki Ani Brnabić i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković u kojem ih obaveštava da u Srbiji „ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja dnevnog lista ’Nova’“, pozivajući ih da reaguju i učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima. Ova kompanija je, prethodno, 9. aprila najavila da pokreće list „Nova“, koji će izlaziti šest puta nedeljno, dok će subotom izlaziti dvobroj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi