Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komemoracija Branki Jajić: Po njoj se prepoznavao nedeljnik „Zrenjanin“ i ovaj banatski grad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 09. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Komemoracija Branki Jajić: Po njoj se prepoznavao nedeljnik „Zrenjanin“ i ovaj banatski grad

Centar njenog sveta bilo je novinarstvo, pozornica, družila se s ljudima, na događaje je kasnila, ali se znalo uvek da će doći. Često je bolje pisala o događajima na koje je kasnila od onih koji su na njima bili sve vreme jer su joj se sagovornici lako otvarali, poznavali su je, a ona je dobro znala o čemu i kome piše. Više od pet decenija pratila je politička, društvena, kulturna dešavanja u Zrenjaninu za istoimeni nedeljnik. Bila je glavna urednica „Zrenjanina“, urednica oblasti, novinar. Sa ovim listom jednako aktivno nastavila je da sarađuje i iz penzije. Postala je zaštitno lice Zrenjanina, lista i banatskog grada. „Pamtićemo Branku Jajić po dobru“ govorili su na komemoraciji novinarki koja je preminula 8. septembra glavni i odgovorni urednik „Zrenjanina“ Dalibor Bubnjević, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, njena ćerka Jelena Jajić i generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Komemoraciju Branki Jajić juče su u Zrenjaninu, u Skupštini grada, zajednički organizovali nedeljnik „Zrenjanin“, Grad i Udruženje novinara Srbije čiji je višedecenijski član bila.

„Branka Jajić je od sebe, od svog rada uspela da napravi brend. Nju je jednostavno predstaviti. Brend ne nastaje u komitetima, kabinetima, u političkim partijama. Brend nastaje u glavama. Jedinstvenom figurom uspevala je da nadvisi sve izazove koje je nametalo vreme u kom je radila“, rekao je Bubnjević i upoznao prisutne sa podatkom da je Branka Jajić jedina osoba koja je dva puta dobila nagradu Grada Zrenjanina.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura govorio je o Brankinoj velikoj energiji, želji da stigne svuda, da sa svakim progovori koju reč, završi ono što je naumila.

„Karakteristično za nju je da je uvek htela i da pomogne, da da neki savet, da ličnim učešćem doprinese manifestaciji ili događaju koji je organizovao grad. U ono što radi unosila je posebnu dozu emocija, unutrašnjeg sveta koji ju je krasio. To nije prolazilo nezapaženo. Dva puta je zaslužila najviše priznanje koje dodeljuje grad, za rad u novinarstvu i doprinos razvoju kulture“, rekao je Salapura.

Salapura je podsetio da su je sugrađani voleli kao vrsnu novinarku, ali i recitatorku, voditeljku, književnicu, sportistkinju.

„Bila je naša, zrenjaninska, Branka“, rekao je Salapura.

Generalni sekretar UNS-a rekao je da su retki ljudi koje osim njihovih najbližih zajedno i na ravne časti žale i novinari i predstavnici vlasti iako su međusobni prirodni protivnici.

„Branka je znala da javno kritikuje i da se ne povodi za dnevnopolitičkim interesima vlasti čemu novinari često podlegnu. Kao hrabra, a izgledom krhka i nežna žena, usprotivila se da devedesetih godina u listu „Zrenjanin“ objavi spisak sugrađana koji su odbili da idu u rat. Na to nas je podsetio njen saradnik, novinar Zoran Dedić. Iznela je profesionalne i ljudske razloge“, rekao je Brajović.

On je govorio o poznanstvu sa Brankom koja je u više mandata bila član Uprave UNS-a i njegovog ogranka Društva novinara Vojvodine.

„Branku sam upoznao 1998. godine na skupštini  UNS-a posvećenoj samo jednoj temi, izveštavanju medija o Kosovu i Metohiji. Kolega Mišo Vujović i ja kritikovali smo tada rad svog Udruženja i to nije naišlo na dobar prijem, ali se ipak čuo usamljeni aplauz i lupanje cipelama o pod kao znak podrške iz poslednjeg reda. U pauzi mi je prišla Branka. Bio sam oduševljen kada sam upoznao koleginicu koja iako radi u mediju kojim upravlja lokalna vlast prezire strah, cenzuru i autocenzuru. Naš sledeći susret bio je posle petooktobarskih promena kada su na nedeljnik „Zrenjanin“ u kojem je Branka radila i provela ceo svoj radni vek jurišali politički pobednici među njima i neizbežni i često agresivni takozvani nezavisni novinari. Branki nije bilo lako ali je samo odmahivala rukom na pitanje da li su joj potrebni bilo kakva pomoć ili  podrška“, rekao je Brajović.

 

Brajović se prisetio i preminulih novinara „zaslužnih za zrenjaninsko i srpsko novinarstvo“  Miše Pušića i Mome Stojkova.

Ćerka Branke Jajić, Jelena, zahvalila se organizatorima komemoracije, govornicima i sugrađanima, doktorima koji su se borili za Brankin život poslednja dva meseca,  na lepim rečima koje upućuju govoreći o njenoj majci.

„Pokušaću da praštam ljudima, kao što je praštala i moja mama. Pogotovo onima koji su odgovorni za raspad našeg savršenog života nakon 19. maja 2018. godine“, rekla je Jelena i tako podsetila na događaj kada se na Branku obrušila bina za vreme  manifestacije „Banatska priča" koju je vodila.

Ispričala je da je i poslednja dva meseca, kada se Branka borila za svaki udah i život, sa njom, na odeljenju intenzivne nege urgentnog centra, završavala započete novinske testove, projekte na kojima je radila.

Jelena je na posletku recitovala pesmu koju joj je posvetila majka „Samo ti“, napisanu 1985. godine, dve godine pošto je Branka Jajić rodila svoju jedinicu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi