Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS u Svilajncu sa novinarima Resavskog poštonoše obeležio 150 godina od prvog broja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 12. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

UNS u Svilajncu sa novinarima Resavskog poštonoše obeležio 150 godina od prvog broja

"Prvi lokalni list u Srbiji 'Resavski poštonoša'" naslovni je tekst besplatnog primerka novina čiji su urednik i novinari danas u Svilajncu obeležili 150 godina od osnivanja.

Od 2015. godine izlaze kao onlajn izdanje, a datum pokretanja je septembar 1871. godine. "Resavskog poštonošu" pokrenuo je sveštenik Jovan Šarić koji je došao na službu u Svilajnac. Objavio je 11 brojeva posle kojih je usledila pauza do 1991. godine. Zatim je list ponovo počeo da izlazi. Objavljeno je pet brojeva posle kojih ponovo sledi prekid do dolaska Radeta Đorđevića u Svilajnac, sadašnjeg urednika, koji obnavlja tradiciju, štampa novine, a zatim, 2015. godine, prelazi na onlajn izdanje.

Svečanost je okupila novinare i medijske radnike iz Svilajnca, Beograda, Kragujevca, Lapova, univerzitetske profesore, intelektualce.

Urednik Resavskog poštonoše Rade Đorđević zahvalio se restoranu Dvor i Centru za istraživanja Resava, posle čega je frulaš Miroslav Milić odsvirao "Maro Resavkinjo" i "Oj vojvodo Sinđeliću".

Profesor dr. Zoran Vojić govorio je o istorijatu Resavskog poštonoše.

"Jovan Šarić je osetio potrebu male sredine i pokrenuo novine. Svilajnac je imao jednu od prve tri bolnice u Srbiji. Imao je Stevana Sinđelića", rekao je Vojić koji je za ovaj medij rekao da je primer lepog novinarstva.

Urednik Đorđević rekao je da objavljuju tekstove sa svih strana.

"Čitaju nas od Australije do Amerike. Imamo podršku čitalaca i zahvaljujući tome opstajemo", rekao je Đorđević.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović podsetio je prisutne na 2008. godinu kada je lokalna vlast izbacila iz uredno zakupljenih prostorija redakcije "Resavskog poštonoše" i televizije Resava. Tada su i prekinuli program ove televizije.

"UNS je nedavno obeležio 140 godina. Deset godina pre počeo je da izlazi Poštonoša. I tih deset godina manje dovoljno je da naše Udruženje bude drugo najstarije novinarsko udruženje u svetu", rekao je Brajović.

Obeležavanju jubileja prisustvovali su i član Uprave UNS-a Dragan Todorović i novinar Radoslav Lazić, dugogodišnji član UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi