Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Protest zaposlenih u Politici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 07. 2012.

Izvor: UNS

Protest zaposlenih u Politici

Današnji protest zaposlenih u „Politici a.d.“ okončan je dogovorom da će zaostale zarade biti isplaćene, a da zaposleni odustanu od štrajka.

 

Na protestu u Cetinjskoj, održanom danas pre podne izneti su zahtevi za isplatom jedne i po zaostale plate, iako prema njihovim rečima "rade 24 sata 7 dana u nedelji", kao i smenom generalnog direktora.

Predsednik Samostalnog sindikata u "Politici a.d" Miodrag Obradović rekao je novinarima da pored isplate duga traže i da svi koji su "Politiku a.d" doveli na ivicu stečaja odgovaraju.

"Ako ovaj zahtev ne bude ispunjen mi ćemo organizovati potpunu obustavu rada štamparije. To znači, između ostalog, da neće biti štampanja dnevnih listova Politika i Kurir", rekao je Obradović.

 

Zaposlenima se priključio i generalni direktor Zeferino Grasi koji je podržao njihove zahteve. "Štamparija, koja je stub 'Politike' u finansijskom smislu, radi punim kapacitetom, ali ne može da naplati svoja potraživanja. Pored toga na red je došla i otplata kredita, uzimanih za kupovinu opreme i to je nešto što 'Politika a.d' ne može da izvede bez pomoći države", rekao je Grasi.

Grasi je dodao i da "Politika a.d" traži pomoć od Vlade, jer je država većinski vlasnik kompanije, ali i ocenio da je ovo nezgodan trenutak, jer tehnička vlada nema kapaciteta da im izađe u susret, a nova još nije formirana.

Na sastanku koji je usledio nakon ovog protesta dogovoreno je da zarade budu isplaćene odmah nakon što „Politika a.d.“ dobije novac po naplati presude koja se očekuje ovih dana, a da će se nakon što Vlada bude formirana izaći sa zahtevom da  se što pre reše nagomilani problemi u ovoj firmi. Ukoliko do toga ne dođe zaposleni će stupiti u generalni štrajk.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

21.07.

2012.

Zabluda [neregistrovani] u 16:01

Re: Blic je najgori

Ne mogu a da ne reagujem i da ne kažem kakvo je stanje u drugim medijima, pogotovo u onom koji sebe predstavlja najčitanijim - Blic. Tamo su honorari redovni, to jeste tačno, ali iznose 5.000 ili 10.000 dinara. Najpre volontirate mesecima, a onda dobijate prvi honorar manji od 50 evra iako ste diplomirani novinar. Kasnije vam ta suma može biti povećana i nekoliko puta, ali do tada prođu godine. čula sam i da tamo postoje honorarci sa primanjima od 350 evra, ali da rade po 10 i više godina sa takvim statusom, bez ikakvog ugovora????? To mi je nepojmljivo?? Ne znam da li je tako svuda, ali ja neću da budem deo njihove lakrdije i ne vraćam im se! Šta UNS može da učini za te ljude-mašine tamo, da pošalje inspekciju, koju će oni da podplate?

Odgovori
pet

20.07.

2012.

pravdoljub [neregistrovani] u 20:22

solidarnost

predlazem da vase novinarsko udruzenje pokrene akciju solidarnosti sa honorarcima u mnogim medijskim kucama koji MESECIMA ne primaju honorare a vredno rade za medije koji se prodaju na trzistu. i ciji direktori dobijaju debele plate izmedju ostalog i da bi tim honorarcima omogucili da dobiju svoje pare, ma koliko bile male i ponizavajuce.recimo u vecernjim novostima honorari nisu isplaceni od decembra 2011. godine! slicno je i u rts, tv pink i jos nekim medijima, a rec je o vise stotina uglavnom mladih ljudi. ako novinska udruzenja ni ovakvu nepravdu ne mogu da obznane, neka to javno kazu i povuku se iz posla koji nisu sposobni da obavljaju. ili i tu treba da se umesa medjunarodna novinarska asocijacija...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi