Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zoran Lakićević, advokat UNS-a: presuda Laslu Šašu bez pravnog utemeljenja i smisla
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 07. 2012.

Zoran Lakićević, advokat UNS-a: presuda Laslu Šašu bez pravnog utemeljenja i smisla

Sud nije dao suštinsko obrazloženje presude, jer nije ocenio da li je postupak okrivljenog uvredljiv samo sa subjektivnog stanovišta ili i sa stanovišta opšteg shvatanja, kao što nije uzeo u obzir ni okolnosti pod kojima je takav postupak učinjen.

 

Sud je prihvatio navode da je privatni tužilac javna ličnost, ali je sasvim pogrešno razumeo značaj te činjenice, imajući u vidu da javna ličnost mora imati veći prag tolerancije za javnu kritičku reč od običnog građanina.

Sud nije ulazio u istinitost ili neistinitost iskaza okrivljenog, nije odvajao mišljenje od činjenica i nije cenio značaj i smisao javnog istupanja okrivljenog. Zbog toga nije izneo, niti mogao da iznese razloge zbog kojih nije prihvatio odbranu okrivljenog.

Sud nije utvrđivao, niti obrazlagao nameru omalovažavanje privatnog tužioca od strane okrivljenog i nije se pitao da li je sporni tekst napisan u okviru ozbiljne društvene kritike, u vršenju novinarskog poziva, u odbrani ili zaštiti nekog prava ili opravdanog interesa, iako su sve to slučajevi za koje je zakonom propisano da se učinilac neće kazniti.

Propuštanjem da utvrdi značaj i  smisao postupka okrivljenog i sama presuda je ostala bez pravnog utemeljenja i smisla.

Neprihvatljivo je da čovek završi u zatvoru na osnovu presude kojom je stručno i potpuno utvrđena i obrazložena jedino činjenica da je okrivljeni Laslo Šaš u vreme pisanja spornog teksta imao više od 60 godina, što mu je prema obrazloženju presude istovremeno bila i otežavajuća i olakšavajuća okolnost.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi