Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Smederevo sufinansira medije van svoje teritorije i medije koji nisu opravdali prethodne projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 04. 2022.

Autor: Tamara Radojković Izvor: UNS

Smederevo sufinansira medije van svoje teritorije i medije koji nisu opravdali prethodne projekte

Grad Smederevo obezbedio je 28 miliona dinara za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za ovu godinu. Ista suma izdvojena je iz smederevske gradske kase i za 2021. godinu. Tadašnja Komisija, koju su činili Milan Panić (PROUNS), Miloš Lazić (Komnet) i Sandra Savić (nezavisni stručnjak), više od polovine novca raspodelila je van svog grada, a najviše u Smederevsku Palanku.

Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima pravo učešća na konkursu nemaju mediji ili lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva, a nisu podnela izveštaj ili za koja se utvrdi da su trošila sredstva nenamenski. Međutim, u Smederevu se nepravdanje projekta ne posmatra kao prestup.

Mediji koji ne pravdaju stare projekte dobijaju sredstva za nove

Pošto TV Smederevo, Agencija Balkan produkcija i portal ePodunavlje 2017. godine nisu u predviđenom roku podneli narativni i finansijski izveštaj, Gradska uprava Smedereva dala je dodatni rok. Ovim podnosiocima medijskih projekata je od ukupnih 20 miliona dinara, koliko je bilo opredeljeno konkursom te godine, dodeljeno oko 14 miliona. Nijedna od firmi ni u dodatnom roku nije dostavila potpune izveštaje.Na konkursu raspisanom u avgustu 2017. godine Smederevo je raspodelilo 20 miliona dinara, od čega je 12 miliona Komisija dodelila medijima koji nisu postojali u vreme kada je konkurs raspisan. Osim velike svote novca koji su dobili od grada, portalu ePodunavlje i  agenciji za proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda Balkan produkcija zajedničko je to što su osnovani svega tri meseca pre nego što je doneta Odluka o raspodeli novca medijima u Smederevu.

Firma Balkan produkacija, koja je dobila nešto manje od pet miliona dinara, dostavila je deset televizijskih emisija, od 20 koliko je ugovorom predviđeno.

Portal ePodunavlje je umesto 300 originalnih medijskih sadržaja, koje je po ugovoru trebalo da dostavi, pravdao samo 20. Iako je za projekat iz budžeta izdvojeno sedam miliona dinara, ePodunavlje je preostalih 280 tekstova preuzelo iz drugih medija.

Za TV Jasenica i TV Plana iz budžeta Smedereva prošle godine izdvojeno skoro 6,5 miliona dinara 

Među najvećim dobitnicima sredstava u 2021. godini su televizije iz Smederevske Palanke i Velike Plane – TV Jasenica (3,5 miliona dinara) i TV Plana (2,9 miliona dinara). Smederevo i Smederevska Palanka su za privatnu televiziju Jasenica iz Smederevske Palanke izdvojili trećinu od ukupnog novca za finansiranje medijskih projekata 2018. godine. Smederevska Palanka je za ovu medijsku kuću prošle godine iz budžeta od 11,1 milona dinara izdvojila čak 6,8 miliona, a od 20 miliona dinara iz smederevske kase RTV Jasenica je dobila 5,3 miliona.

TV Smederevo (ne) treba da vrati dva miliona dinara gradu

Gradsko pravobranilaštvo Smedereva podnelo je 2018. godine tužbu protiv TV Smederevo, sa zahtevom da televizija vrati dva miliona dinara koje je dobila na konkursu, s obzirom na to da nije opravdala projekat. Privredni sud u Požarevcu je odbio tužbu protiv TV Smederevo 2019. godine.

TV Smederevo je komentarišući presudu navelo da je reč o „opstrukciji“ Gradske uprave, zbog čega projekat pod nazivom „Smederevo danas“ nije opravdan u celosti.

„TV Smederevo nijednom nije bilo zvanično obavešteno o društvenim dešavanjima u gradu, niti su im bili upućeni pozivi da prisustvuju koferencijama za novinare, manifestacijima i nije bilo moguće pronaći sagovornike na teme u vezi sa radom lokalne samouprave, jer su pozive ove medijske kuće odbijali svi“,  piše u odgovoru na tužbu TV Smedereva.

Sa druge strane, Grad Smederevo u tužbi navodi da nije bio u obavezi da TV Smederevo zove na događaje.

Na smederevskoj medijskoj sceni se 2018. godine pojavio portal Smederevske novine, vlasnice i urednice Jelene Vasiljević, bivše suvlasnice TV Smedereva. Grad je te godine sa dva miliona dinara sufinansirao projakat Smederevskih novina, koji je trebalo da bude realizovan u saradnji sa Televizijom Smederevo. Na ovaj način grad je posredno finansirao i medij kojeg je tužio za povraćaj novca. Ovaj portal je 2021. godine dobio najviše sredstava, čak 3,6 miliona dinara.

UNS skoro dva meseca pokušava da zakaže sastanak

Udruženje novinara Srbije (UNS) skoro dva meseca pokušava da stupi u kontakt sa nekim iz vrha gradske vlasti u Smederevu, kako bi razgovarali o konkursu koji je ove godine zaključen.

Delegacija UNS-a, na čelu sa predsednikom Živojinom Rakočevićem, prošle nedelje bila je u poseti Smederevu, ali niko od čelnih ljudi ni tada nije bio spreman za razgovor. Iz kabineta gradonačelnika je ovom prilikom rečeno da će se neko javiti, ali predstavnici UNS-a još uvek nisu uspeli da zakažu sastanak sa nekim iz gradske vlasti Smedereva.

Retrospektiva poslednjih pet godina

Grad Smederevo je u poslednjih pet godina za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja opredelilo 113 miliona dinara, od čega je 60 odsto pripalo medijima van teritorije Smedereva. Inače, najviše novca iz gradske kase Smedereva od 2017. godine, skoro 13 miliona, izdvojeno je za Kopernikus televiziju „KCN“ iz Niša, koja ima studio u Smederevu i proizvodi lokalni program. Sledi TV Jasenica iz Smederevske Palanke (12,3 miliona) i portal ePodunavlje čiji je izdavač iz Vršca (11,6 miliona).

U proteklih pet godina među članovima komisije nema predstavnika reprezentativnih novinarskih udruženja, iako predlažu članove komisija svake godine. Izabrani članovi komisija od 2017. godine najčešće su predstavnici PROUNS-a i Komneta ili su nezavisni stručnjaci i medijski radnici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi