Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici UNS-a sutra na putu kod Orahovca traže rasvetljavanje ubistava i otmica novinara na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 08. 2011.

Predstavnici UNS-a sutra na putu kod Orahovca traže rasvetljavanje ubistava i otmica novinara na KiM

Predstavnici Udruženja novinara Srbije i njegovog regionalnog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije sutra, 21. avgusta, u 12:30 biće na mestu gde je 1998. godine oteta novinarska ekipa RTV Priština koju su činili Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

Na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca, predstavnici UNS-a i DNKiM-a protestovaće što do danas ništa nije učinjeno da se rasvetli ko je organizovao i oteo Đuru Slavuja i Ranka Perenića, ali i Marjana Melonašija, Ljubu Kneževića, i ko je ubio Aleksandra Simovića i Momira Stokuću.

Proteklih godina UNS sa DNKiM je dan otmice novinara RTV Priština, sa pomenom na ostale ubijene i nestale novinare na Kosovu i Metohiji, obeležavao u Prištini protestom ispred međunarodnih misija (UN, EULEKS), a od prošle godine okupljanjem na mestu njihovog nestanka.

UNS sa DNKiM podseća da Opština Orahovac, bez obrazloženja, nije dozvolila postavljanje spomen ploče Pereniću i Slavuju na mestu gde su oteti.

Okupljeni će sutra razviti transparent na srpskom i albanskom jeziku „Vratite nam naše kolege“ i nositi slike ubijenih i otetih novinara.

Na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca, 21. avgusta 1998. godine na novinarskom zadatku oteti su Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Trebalo je da u manastiru Zočište urade prilog o otmici i povratku monaha u ovaj manastir. Na putu su ih oteli pripadanici OVK-a i od tada im se gubi svaki trag.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je u 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi