Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Prva samostalna izložba fotografija Jugoslava Vlahovića od 5. jula do 30. septembra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 07. 2022.

Autor: A.M Izvor: UNS

Prva samostalna izložba fotografija Jugoslava Vlahovića od 5. jula do 30. septembra

Član Udruženja novinara Srbije (UNS) i ilustrator i karikaturista u nedeljniku „NIN“ Jugoslav Vlahović rekao je UNS – u da će sutra u 12 časova u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu biti otvorena njegova prva samostalna izložba fotografija „Bibliotheca mortalis“.

Na izložbi će biti predstavljena kolekcija od 170 fotografija koje je snimao od 2013. do 2021. godine na grobljima Srbije i Evrope.

Kako je Vlahović rekao za UNS to su fotografije knjiga na grobnicama u Beogradu, Kragujevcu, Beloj Crkvi, ali i fotografije sa najvećeg groblja u Parizu „Per Lašez“, centralnog groblja u Beču, Frankfurtu i Majncu.

On je dodao da u ova mesta nije putovao iz razloga fotografisanja knjiga na grobljima, već je grobove obilazio ako mu za to ostane vremena.

Ideja o „biblioteci“, kaže on, javila se dok je prolazio pored groba sa velikom otvorenom knjigom u blizini porodične grobnice na Novom groblju u Beogradu, kao i kada je na sahrani njegovog brata od tetke na novombežanijskom groblju uočio crnu knjigu, na grobnici pored mesta gde je sahranjen njegov brat.

Vlahović je istakao da su fotografije birane po estetskom doživljaju u domenu umetničke fotografije, ali je uključio i one koje su dokumentarnog karaktera i pokazuju mesto i vreme njihovog nastanka.

„Ovaj foto – album je primer da šetnja grobljem ne mora biti neprijatna. Potrebna je samo koncentracija da bi se zapazila prava knjiga“, rekao je Vlahović UNS-u.

Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković. Postavka fotografija biće izložena do 30. septembra.

Jugoslav Vlahović je član UNS –a od 1975. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi