Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Veće Opštine Grocka: Sednica Veća zatvorena za novinare kako informacije i stavovi ne bi bili proizvoljno tumačeni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 01. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Veće Opštine Grocka: Sednica Veća zatvorena za novinare kako informacije i stavovi ne bi bili proizvoljno tumačeni

Udruženju novinara Srbije (UNS) je na pitanje zašto su sednice Veća opštine Grocka zatvorene za javnost iz kabineta predsednika opštine Dragana Pantelića odgovoreno je da je ovakva odluka doneta kako informacije i stavovi ne bi bili proizvoljno tumačeni i prezentovani javnosti.

„Uzimajući u obzir pitanja o kojima se raspravlja na sednici a koja se između ostalog tiču fizičkih lica i kao takva podležu zaštiti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Sl.glasnik RS" br. 87/2018), te kako informacije i stavove iznesene tokom rasprave od strane članova izvršnog organa Veća gradske opštine Grocka ne bi bile proizvoljno tumačene i na taj način prezentovane javnosti“, navedeno je u obrazloženju.

Veće navodi da razume interesovanje javnosti da ima uvid i raspolaže informacijama i odlukama koje ovaj izvršni organ donosi.

Iz Veća gradske opštine Grocka dodaju da je Poslovnikom o radu predviđeno da su sednice javne osim ukoliko se drugačije ne odluči, kao i da Veće obezbeđuje javnost rada davanjem informacija sredstvima javnog informisanja, održavanjem konferencija za štampu, izdavanjem saopštenja ili na drugi adekvatan način.

Podsetimo, urednik Žig infa Željko Matorčević rekao je za sajt UNS-a da je sednica Veća zatvorena za sve medije kada su se novinari ovog portala pojavili u sali i da im nije obrazloženo zbog čega se to čini.

„Predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić je, zbog našeg prisustva, zatvorio sednicu za javnost, bez ikakvog obrazloženja“, rekao je Matorčević.

Matorčević je podsetio da sednice mogu da se zatvore za javnost, ali da se to ne može učiniti bez obrazloženja.

„Sednice Veća GO Grocka, gledano pravno, prosto je nemoguće zatvoriti za javnost, jer ne postoje okolnosti koje bi dovele do toga“, dodao je urednik Žig infa.

Inače, novinaru Žig infa Zoranu Laliću je pre dva meseca bilo zabranjeno da prisustvuje sednici, a Pantelić je tada rekao za UNS da Lalić nije pušten jer prethodno nije najavio da želi da prisustvuje sednici.

Ovog puta redakcija Žig infa je uredno prijavila svoje prisustvo na sednicama Skupštine opštine i Gradskog veća Grocke predsednici Skupštine Vesni Damnjanović i predsedniku opštine Draganu Panteliću, ali je sednica zatvorena kad su se pojavili novinari.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi