Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rakočeviću i Đuriću uručena Vukova nagrada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 02. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Rakočeviću i Đuriću uručena Vukova nagrada

Dvojici novinara - predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojinu Rakočeviću i predsedniku Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) Novici Đuriću su danas u Predsedništvu Srbije uručene Vukove nagrade za 2022. godinu.

Među laureatima su i književnici Milivoje R. Jovanović, Lune Levajac, dr Momčilo Spasojević, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović, kao i druge istaknute ličnosti iz kulture i obrazovanja.

Izuzetna Vukova nagrada za institucije uručena je Matematičkom društvu „Arhimedes”, Narodnoj biblioteci u Osečini, Srpskoj čitaonici u Irigu i manifestaciji „Belovodska rozeta”.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu dr Darko Tanasković, Zoran Gutović, dr Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, dr Elizabeta Ristanović, Radovan Mića Trnavac i Živorad Ajdačić.

Osim što je predsednik UNS-a, Rakočević je bio i prvi glavni i odgovorni urednik Radija KiM. Više puta je nagrađivan za novinarski i književni rad. Dobitnik je nagrade Milan Pantić za istraživačko novinarstvo i hrabrost u izveštavanju o pogromu Srba 17. marta 2004. godine. Laureat je i Brankove nagrade Matice srpske u Novom Sadu, Univerzitetske nagrade u Prištini, UNS-ove nagrade „Aleksandar Tijanić“.

 

 

Dobitnik Izuzetne Vukove nagrade Novica Đurić je dopisnik Politike iz Podgorice. Zastupljen je u nekoliko antologija, a njegove knjige su prevođene na italijanski, ruski, bugarski, švedski i makedonski jezik.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi