Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici UNS-a studentima sportskog novinarstva: Budite kreativni, istrajni i spremni na dijalog u svojoj novinarskoj misiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 03. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Predstavnici UNS-a studentima sportskog novinarstva: Budite kreativni, istrajni i spremni na dijalog u svojoj novinarskoj misiji

Studenti Odseka za sportsko novinarstvo Fakulteta za sport su danas zajedno sa profesorkom Tatjanom Ćitić posetili Udruženje novinara Srbije (UNS).

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević, generalni sekretar ovog udruženja Nino Brajović i šefica obrazovnog centra UNS-a Dragana Bjelica razgovarali su sa studentima o uticaju razvoja modernih tehnologija na novinarstvo, sportskom novinarstvu i istorijatu najstarijeg srpskog novinarskog udruženja.

„Udruženje je institucija zadužena da brani vaša prava. Svako od vas pojedinačno može u udruženju pronaći svoju slobodu. To znači da mi ovde različito mislimo i gajimo dijalog kao osnovni princip našeg rada. Tu vas vidim kao slobodne ličnosti koje deluju u okviru neke institucije“, rekao je Živojin Rakočević.

Rakočević je govorio o dijalogu kao o racionalnom razgovoru sa argumentima gde ima samo dobitnika, a ne pobednika. Razgovorom, ali i motivacijom i radom, rekao je Rakočević, svaka mlada osoba može učiniti nešto značajno za društvo.

„Doći će u vašem životu sekund kada će od svakog od vas pojedinačno zavisiti sudbina profesije, kulture, duha, sporta“, rekao je Rakočević kolegama sa Fakulteta za sport.

O ljudima koji su istrajali u tome i promenili novinarstvo i društvo, kao i o značaju novinarskog udruživanja studenti su razgovarali sa Ninom Brajovićem.

„Da nije bilo novinarske zajednice ne bismo 28. marta došli do poslednjeg ročišta, završetka drugostepenog suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije“, rekao je Brajović.

Obišavši Memorijalnu sobu  u kojoj se nalaze karikature i fotografije predsednika Udruženja saznali su nešto više o prvom predsedniku Udruženja (tada Srpskog novinarskog društva) Lazi Kostiću, kao i o „Malim novinama“ koje je uređivao predsednik ovog udruženja Pera Todorović.

 

Novinari su, rekao je Brajović, bili erudite, Davidović je bio tvorac prvog srpskog Ustava, a Laza Kostić govorio šest jezika. I oni, i današnji novinari, prema rečima Brajovića, obavljaju važnu novinarsku misiju, koja uzima od čoveka više nego druge profesije, ali mu istovremeno daje i moralno zadovoljstvo.

„Kako piše u grčkom novinarskom kodeksu, novinarstvo je misija koja vam pomaže da se borite protiv zla, nepravde, nemaštine u društvu. Zato je novinarstvo profesija koja ne može da se ograniči licencom – kao što mogu advokatska, lekarska, inženjerska i sl.“, rekao je Brajović.

Kao takva, novinarska profesija se suočava sa izazovima, koji su vidljivi i u sportskom žurnalizmu. Kopi-pejst praksu, ugrožena autorska prava, preteranu subjektivnost, negativan efekat algoritama i nedostatak kreativnosti studenti su naveli kao negativne aspekte današnjeg sportskog novinarstva.

Put ka rešenju ovih problema, rekla je Dragana Bjelica, mladi sportski novinari mogu pronaći u kreativnosti.

 

Video: A.N./UNS

„Osnivač Njuz neta je u 2012. godini za časopis 'Link' pisao o tome da li algoritmi mogu zameniti novinare. Ako vi budete stalno pisali izveštaje koji npr. glase 'Partizan pobedio Zvezdu sa… '  i samo izbacujete cifre, onda će tehnologija biti mnogo brža od vas. Zato ne treba pisati svaki sportski izveštaj na jednoličan način, već kreativno jer vašu kreativnost roboti nikada ne mogu da zamene“, rekla je Bjelica.

Kao sportske novinare čiji rad najviše prate studenti sportskog novinarstva naveli su Sašu Ozma, Darjana Nedeljkovića i Vojislava Veličkovića. Većina njih je rekla da se najviše informiše preko onlajn medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi