Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Niz se nastavlja: Vršac, Bajina Bašta, Požega i Bačka Topola izdvojili deset puta manje novca za sufinansiranje medijskih projekata nego lane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 03. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Niz se nastavlja: Vršac, Bajina Bašta, Požega i Bačka Topola izdvojili deset puta manje novca za sufinansiranje medijskih projekata nego lane

Grad Vršac i opštine Bajina Bašta i Požega su na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata izdvojili deset puta manje novca nego prošle godine. Ovakva praksa uočena je baš u godini kada se sufinansiranje medijskih projekata sprovodi po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima i tek usvojenom Pravilniku o sufinansiranju medijskih projekata.

Dok je Grad Vršac prošle godine za sufinansiranje medijskih projekata izdvojio 22.2 miliona dinara, ove godine je na konkursu za medijske projekte opredeljeno 2.2 miliona dinara. Budžetom je, sa druge strane, u odeljku za javno informisanje predviđeno 2.2 miliona dinara za privatne subvencije i još 2.2 miliona za usluge po ugovoru.

I u Požegi i Bajinoj Bašti je slična situacija. Opština Požega ove godine izdvojila je 850 hiljada dinara za medijske projekte, dok je lane za ovu namenu opredeljeno deset puta više novca. Odlukom o budžetu koju je donela ova opština, za unapređivanje i ostvarivanje javnog interesa predviđeno je 2.75 miliona dinara, od čega je 2.25 miliona predstavljaju subvencije privatnim preduzećima, a 500 hiljada dinara usluge po ugovoru.

Opština Bajina Bašta je na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata izdvojila 800 hiljada dinara, dok je prošle godine da ovu namenu opredelila čak 8 miliona dinara. Po Odluci o budžetu Bajine Bašte, ove godine je za unapređenje i ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u toj opštini izdvojeno ukupno 8.140.000 dinara – i to osam miliona za privatna preduzeća, 100 po ugovoru i 40 hiljada dinara za poreze, obavezne takse, penale i kamate.

Inače, kako je pisao „Magločistač“, Opština Bačka Topola je na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata izdvojila 14 puta manji iznos novca nego prošle godine.

Ove godine se konkursi za projektno sufinansiranje prvi put sprovode po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima. Po ovom Zakonu, za sufinansiranje medijskih projekata važan kriterijum su odluke Saveta za štampu i Regulatornog tela za elektoronske medije.

Podsetimo, slična situacija je i u opštinama Bečej i Šid. Opština Bečej je za medijske projekte izdvojila deset puta, a Opština Šid devet puta manji iznos od onog koji je predviđen odlukama o budžetu ovih opština. Ostatak će biti raspodeljen preko direktnih ugovora, odnosno javnih nabavki, a u tom slučaju odluke Saveta za štampu o kršenju Kodeksa novinara Srbije nisu kriterijum za raspodelu sredstava.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

08.03.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 13:04

Мање пара у буџету

И градска општина Младеновац је смањила износ за 50%. Са 4 милиона у 2023, у 2024. издвојено је само 2 милиона динара.
Ма, коме је информисање потребно! Постоји "радио Милева", а ускоро ће и добошари...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi