Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Skupština EFJ-a u Prištini jednoglasno usvojila UNS-ov tekst Rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 05. 2024.

Autor: A. Ničić, D. Bjelica Izvor: UNS

Skupština EFJ-a u Prištini jednoglasno usvojila UNS-ov tekst Rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu

Rezolucija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, na kojoj je radilo Udruženje novinara Srbije (UNS), jednoglasno je usvojena na Godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) koja se još danas održava u Prištini.

Kako UNS iz protesta ne učestvuje na ovoj skupštini, zvanični predlagač rezolucije, kako je UNS-u ranije i obećano, bio je Upravni odbor EFJ-a.

UNS je, kako je i dogovoreno, poslao posmatrača u Prištinu, koji nije imao svojstvo delegata, a koji je jutros govorio o važnosti da novinarska zajednica podrži UNS koji istražuje ubistva novinara na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.   

„Kao novinari, dužni smo da otkrijemo istinu o alarmantnom broju ubijenih, kidnapovanih i nestalih kolega i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Kao profesionalci, ključno je da se okupimo iza UNS-a u nemilosrdnoj potrazi za pravdom“, rekao je Goran Avramović u svojstvu posmatrača.

Avramović, inače član Uprave UNS-a i urednik RTV Kim, naveo je da je dosadašnja podrška članica EFJ-a u Lisabonu 2018. godine i u Zagrebu 2023. godine bila od velike važnosti i zamolio delegate Godišnje skupštine da i ovog puta stanu uz UNS.

Avramović je dodao da odgovorni za ubistva novinara moraju da odgovaraju.

„Zajedno možemo osigurati da odgovorni za ove grozne zločine budu pozvani na odgovornost i da odjekne naša poruka da takva dela protiv novinara neće proći nekažnjeno. Kao saosećajni pojedinci, hajde da još jednom udružimo snage da pomognemo u zatvaranju rana i izlečenju porodica naših palih, kidnapovanih i nestalih kolega“, dodao je on.

 

Tekst rezolucije predstavila je predsednica EFJ-a Maja Sever.

Šta piše u Predlogu rezolucije?

U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu, koji je UNS poslao EFJ-u, piše da Skupština ove federacije traži da Upravni odbor EFJ-a od UNMIK-a, EULEKS-a i vlasti na Kosovu zahteva da se formira međunarodna ekspertska Komisija koja bi pomogla u istraživanju ubistava, kidnapovanja i nestanaka 19 novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

U njoj se ističe se da Skupština EFJ-a traži da se u rad međunarodne Komisije za istraživanje ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, kao eksperti, uključe sudije i tužioci iz Beograda i Prištine, predstavnici međunarodnih misija koje su u pomenutom periodu bile zadužene za vladavinu prava na Kosovu (UNMIK i EULEX), kao i predstavnici UNS-a i Asocijacije novinara Kosova (AGK).

Od predstavnika Upravnog odbora EFJ-a, traži se da u saradnji sa članicama, radi na stvaranju uslova za formiranje međunarodne Komsije za istraživanje ovih zločina, kao i da tužilaštva iz Beograda i Prištine sarađuju direktno ili uz posredovanje partnera od poverenja obe strane i redovno o rezultatima obevštavaju javnost.

Od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ovom rezolucijom zatraženo je da otvori istrage o ubijenim i nestalim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Traži se i da Ujedinjene nacije sprovedu zaključke Savetodavne komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava (HRAP), a u kojima se konstatuje svojevremeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u radu UNMIK-a. U tom slučaju došlo bi do obeštećenja porodica žrtava.

Od EULEKS-a i Saveta ministara EU, pod čijim okriljem je mandat ove misije, zatraženo je da javno saopšte zbog čega nisu sprovedene efikasne istrage ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika. Savet ministara EU, piše u Rezoluciji, treba da ustanovi da li je EULEKS prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

„Skupština EFJ-a traži da EU, koja je preuzela obaveze da postupa u skladu sa međunarodnim rezolucijama, u potpunosti poštuje ovu Rezoluciju i doprinese istragama ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i da o preduzetim koracima obavesti IFJ, EFJ i javnost“.

Rezolucijom se poziva Upravni odbor EFJ-a da u saradnji sa drugim organizacijama, udruženjima, Savetom Evrope, Ujedinjenim nacijama i OEBS-om, kao i drugim međunarodnim telima redovno prati istrage ovih ubistava, kidnapovanja i nestanaka i da o tome obaveštava javnost.

Istrage koje nema ko da vodi

U ovom dokumentu se konstatuje da je prošlo 26 godina od početka serije ubijanja, kidnapovanja i nestanaka devetnaest novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku i nemački „Štern“, a da niko nije priveden pravdi za ove zločine počinjene između 1998. i 2005. godine.

Konstatovano je da ništa nije preduzeto kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi, ni nakon rezolucija koje je usvojila Skupština EFJ-a 2018. godine u Lisabonu, ni 2022. godine u Zagrebu. Obe rezolucije, koje je potpisao i UNS, tražile su efikasna istrage nekažnjenih zločina nad novinarima.

U tekstu Rezolucije se podseća da istrage nisu pokrenute ni nakon što su informacije o ovim zločinima objavljene na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara 2018. godine i ukazuje na pozitivno iskustvo u formiranju i ostvarene rezultate rada Komisije za istraživanje ubistava novinara koje je 2012. godine formirala Vlada Srbije i zahvaljujući kojoj je, između ostalog, podignuta optužnica za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

U tekstu rezolucije ističe se da je istraga ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika, bila u nadležnosti misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) koja je imala izvršnu vlast od 1999. do 2008. godine i podseća da je od 2008. godine odgovornost prešla na misiju EULEKS, ali da ni do danas nisu rasvetljeni ovi zločini.

Inače, UNS na Skupštini EFJ u Prištini koja se održava 23. i 24. maja ove godine, ne učestvuje jer je isključen iz njene organizacije.

Zašto nema UNS-a na Skupštini EFJ

Iako iz protesta ne učestvuje na skupštini u Prištini,  EFJ-u je poslao predloge dve rezolucije -  o istragama ubistava novinara na Kosovu i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu. Da bi se predlozi rezolucija mogli naći u raspravi organizacija koja je predlagač treba da bude prisutna. Upravni odbor EFJ-a obavestio je UNS da može biti kopotpisnik predloga rezolucije o istragama ubijenih novinara i medijskih radnika.

UNS je zbog toga, kako bi odgovarao na pitanja i predlog teksta branio, odlučio da jedan njegov član bude posmatrač. Posmatrač nema zvanično svojstvo delegata na skupštini.

Predlog rezolucije UNS-a o nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu nije razmatran na Godišnjoj skupštini EFJ u Prištini jer na skupu nije bilo delegata koji bi je zastupali.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi