Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Evropski novinari usvojili povelju o slobodi štampe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 05. 2009.

Evropski novinari usvojili povelju o slobodi štampe


Evropsku povelju o slobodi štampe usvojilo je 25. maja u Hamburgu 46 glavnih urednika i vodećih novinara iz 19 zemalja, među kojima i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Povelja sadrži deset članova i formuliše principe štampe slobodne od državnog uticaja.

Cilj je da povelja bude prihvaćena širom Evrope i da njeno poštovanje bude uslov u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji.

Novinari iz cele Evrope mogli bi da se pozivaju na povelju u slučajevima sukoba sa državom ili ustanovama pod državnom kontrolom, kao i da očekuju podršku i pomoć svojih međunarodnih kolega.

Od sledeće nedelje svaki evropski novinar moći će da u svoje ime potpiše povelju online http://www.pressfreedom.eu/uk/index.php, koja će sredinom juna biti zvanično uručena Evropskoj komisiji u Briselu.



Evropska povelja o slobodi štampe


Član 1
Sloboda štampe je neophodna demokratskom društvu. Sve vlade morale bi da proklamuju, štite i poštuju raznozvrsnost novinarskih medija u svim njihovim oblicima, kao i njihove političke, društvene i kulturne misije.

Član 2
Cenzura mora biti apsolutno zabranjena. Moraju postojati garancije da je nezavisno novinarstvo u svim medijima slobodno od progona, pritiska i političkog ili regulatornog mešanja vlasti. Štampani i onlajn mediji ne bi smeli da budu obuhvaćeni propisima o izdavanju državnih dozvola.

Član 3
Pravo novinara i medija da prikupljaju i šire informacije ne sme biti predmet pretnji, ograničenja ili kažnjavanja.

Član 4
Zaštita novinarskih izvora mora se striktno poštovati. Pretrage redakcija i drugih prostora kojim se novinari služe, kao i prisluškivanje ili presretanje novinarskih komunikacija sa ciljem da se identifikuju novinarski izvori ili da se naruši poverljivost uređivačkog procesa, neprihvatljivi su.

Član 5
Sve države dužne su da osiguraju da mediji uživaju punu zaštitu nezavisnog sudstva i vlasti u obavljanju svog posla. To se naročito odnosi na odbranu novinara i drugog redakcijskog osoblja od fizičkih napada i maltretiranja. Pravosudni organi moraju pažljivo da istražuju i da kažnjavaju svako kršenje tih prava, kao i pretnje uskraćivanjem tih prava.

Član 6
Ekonomski opstanak i nezavisnost medija ne smeju ugrožavati ni država, ni ustanove pod kontrolom države, ni bilo koje druge organizacije. Pretnja ekonomskim sankcijama je neprihvatljiva. Privatne kompanije moraju da poštuju nezavisnost medija i da se uzdržavaju od vršenja pritiska i pokušaja da se brišu granice između reklame i novinskog sadržaja.

Član 7
Država i ustanove pod kontrolom države neće novinarima i medijima ograničavati slobodu pristupa informacijama. Njihova je obaveza da ih podržavaju u njihovom zadatku da obezbede informacije.

Član 8
Novinari i mediji imaju pravo na neometan pristup svim informacijama i izvorima informacija, uključujući i one u inostranstvu. Strani novinari za potrebe izveštavanja moraju bez odugovlačenja dobijati vize, akreditacije i druga potrebna dokumenta.

Član 9
Javnosti bilo koje države obezbediće se slobodan pristup svim domaćim i stranim medijima i izvorima informacija

Član 10
Država neće ograničavati pravo bavljenja novinarstvom, odnosno ulaska u novinarsku profesiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi